De nye skattereglene for utflyttere fra Norge skaper sterke reaksjoner.

– Dette viser at Vedum fremdeles ikke skjønner årsaken til at vi flyttet. Vi flyttet på grunn av den løpende belastningen formuesskatten og utbytteskatten i Norge var. For mange ble det ulønnsomt å drive virksomhet. Vi ble en belastning for våre virksomheter, fordi det er jo de som faktisk betaler disse skattene til slutt, sier den Sveits-utflyttede investoren Jens Rugseth til Nettavisen.

Onsdag presenterte Finansdepartementet sitt forslag til en «exit-skatt», som nå sendes ut på høring.

Forslaget innebærer at de såkalte skatteflyktningene må betale skatt på gevinsten av aksjer opptjent i Norge i løpet av 12 år, selv om aksjene ikke er solgt.

Skattesatsen er lik utbytteskatten, som i dag er på 37,8 prosent.

Departementet foreslår at det kun er verdiendringer som har oppstått mens eier har vært bosatt i Norge, som skal skattlegges. Endringene gjelder fra og med i dag.

Høyre og FrP reagerer på nye skatteregler for utflyttere

Rugseth er i tvil om hvor effektivt tiltaket kommer til å være:

– Utflytterskatten betyr ingenting. Jeg har ikke snakket med én person som har utflytterskatten som begrunnelse for at de flyttet. Vedum klarer ikke forholde seg til det vi forteller ham, sier Rugseth.

Han får støtte fra forvalter og mangemillionær Jan Petter Sissener.

– Dette forslaget viser at vi har en finansminister som ikke fokuserer på fremtidig verdiskapning og bevaring av velferdssamfunnet, sier han.

I likhet med Rugseth tviler han på at det nye skatteforslaget vil hindre rike nordmenn i å rømme landet.

– Jeg tror ikke at tiltaket vil ha noen effekt. Det er det langsiktige perspektivet vi må tenke på. Kan du ikke starte virksomhet i Norge på samme konkurransevilkår som i andre land, blir konsekvensen at du flytter. Be fotballspillere løpe rundt med et blylodd på hvert bein, så ser du hvilke resultater du får, avslutter Sissener.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.