Leilighetsblokk i Ålesund sentrum. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Pilene fortsetter å peke oppover for utleieprisene på bolig. I februar økte de med 7 prosent sammenlignet med februar i fjor.
Det norske boligmarkedet er under press. Det bygges for få boliger, prisene for å kjøpe stiger trass i den høye renten og stadig flere opplever at de ikke lenger har råd til å kjøpe egen bolig.
Dette gjelder spesielt i de større byene, og de rammer i størst grad yngre som er på vei inn i markedet og skal kjøpe sin første bolig.
Da tyr en del til det som i Norge ses på som en slags «nødløsning», nemlig å leie fremfor å eie.
Men når flere vil leie, øker prisene på det som er til leie. Det er slik markedet fungerer.
Det gjør ikke saken bedre at økt skatt på såkalt sekundærbolig har gjort det mindre attraktivt å eie bolig for utleie. Dermed synker tilbudet av boliger som kan leies.
Når det likevel meldes fra meglerhold at det fortsatt eksisterer en viss balanse mellom tilbud og etterspørsel, kan det ha sammenheng med at mange rett og slett «gir opp» å leie, da prisnivået er blitt så høyt at man ikke har råd.
Så søker man heller andre løsninger, som å bo hos venner, vente med å flytte hjemmefra osv. For mange unge kan dette være situasjonen denne våren.
NTB melder om saken, og beretter om en øking på 7 prosent i utleieprisene i februar i år fra februar i fjor, og da handler det om utleiepriser som fra før var på et svært høyt nivå.
– Selv om 2024 startet med en balanse mellom tilbud og etterspørsel, ser vi en prisøkning over hele landet på hele porteføljen vår, som består av 17.000 utleieenheter, sier administrerende direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren i en pressemelding.
Når prisene stiger til tross for balanse mellom tilbud og etterspørsel, skyldes dette andre faktorer som dyrtid, inflasjon, høy rente og eiendomsskatt, påpeker direktøren.
Bransjen ser at den balansen det snakkes om, neppe vil vare særlig lenge. Nå ber man om justeringer av skattereglene, så flere utleieobjekter kan komme ut i markedet igjen. Man vil også ha bygging av flere boliger.
– Vi har tidligere tatt til orde for at det haster å justere formuesskatten nok ned til at det lønner seg å leie ut. I pressede områder, spesielt i Oslo, må det legges til rette for at nybyggingen kommer i gang. Hovedstaden har stort behov for små leiligheter, sier Carlsen.
Får allerede studenthenvendelser
I hovedstaden økte leieprisene for alle boligtyper med 6 prosent sammenlignet med i februar i fjor, mens i Asker og Bærum økte prisene med 3,7 prosent.
I Bergen er også byggingen av nye boliger lav for tiden. Leieprisene for toromsleiligheter i Utleiemeglerens portefølje i Bergen økte med 7,2 prosent i februar.
– Det er vanlig at leiemarkedet roer seg litt ned i tiden rundt påske, før aktiviteten tar seg kraftig opp igjen i løpet av våren og fram mot høysesongen om sommeren. På samme måte som i fjor, begynte vi allerede i januar å få en rekke henvendelser fra studenter som ønsker å leie bolig fra semesterstart til høsten, sier daglig leder i Utleiemegleren Bergen Sentrum, Eirik Hove, i pressemeldingen.
12 prosent økning i Kristiansand
I Stavanger økte leieprisene for alle boligtyper med 4,8 prosent sammenlignet med februar i 2023, mens i Trondheim økte prisene med 7,8 prosent.
Leieprisene for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje i Kristiansand og Agder økte med hele 12,2 prosent sammenlignet med februar i fjor.
– Det er dessverre for lite eneboliger og rekkehus i markedet, mens hybler og bofellesskap er det per i dag for mange av, sier daglig leder Tor-Gunnar Albert i Utleiemegleren Kristiansand i pressemeldingen.
Les også:
Boligbyggelaget: Stadig vanskeligere å eie egen bolig i Norge
Støtt Document:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag: