Nordmenn kommer ikke til å kutte kjøttforbruket sitt nok, selv om de mener at klimaeffekten er viktig, sier forsker som står bak ny norsk studie.
Klimaforskerne skriver i studien at kjøttforbruket hos nordmenn ikke går ned på grunn av frykt for klimaforandringer. Da mener de at noe må gjøres.
– Hvis politikerne vil at nordmenn skal spise mindre rødt kjøtt, må det virkemidler til, sier forsker Marianne Aasen til forskning.no.
Hun jobber i CICERO Senter for klimaforskning, som har ledet studien.
– Det vil ikke endres tilstrekkelig av at folk mener klimaeffekten er viktig, selv om vi ser antydninger til slik påvirkning, fortsetter hun.
I den nye studien har forskerne undersøkt hvordan sosiale og personlige normer om rødt kjøtt og det å spise klimavennlig har endret seg.
Forskerne har også sett på om disse normene påvirkes av oppmerksomhet og sosiale normer om klimaendringer.
Det var lite endring i hvor mye rødt kjøtt deltakerne oppga å spise i løpet av de tre årene.
Det var også lite endring i hvor opptatt folk var av å spise klimavennlig og hvordan de oppfattet de sosiale normene for å spise rødt kjøtt.
Det var imidlertid en viss nedgang i hvor stort ansvar folk følte for å redusere sine utslipp.
Forskerne undersøkte koblinger mellom normer og forbruket av rødt kjøtt.
– Vi finner at rødt kjøttforbruk i stor grad opprettholdes av sosiale normer som støtter rødt kjøttforbruk, men forbruket utfordres av samfunnets oppmerksomhet rundt negative klimaeffekter, sier Marianne Aasen.
– En slik oppmerksomhet har til en viss grad ført til at noen tar til seg normer for et klimavennlig kosthold og dermed reduserer forbruket av rødt kjøtt.
Forskerne fant imidlertid ut at klimadebattens innflytelse på forbruket av rødt kjøtt er svak og ble ytterligere svekket under Covid-19-pandemien.
De fant også ut at selv om en god del er opptatt av klimaeffekter fra kjøttproduksjon, påvirker det forbruket lite.
– Når vi ikke ser særlig stor effekt av klimaoppfatninger og klimanormer på kjøttforbruket, skyldes det antakelig mange forhold, sier Aasen, som avslutter med at det finnes sterke opinionsledere som snakker fram forbruket av rødt kjøtt, og at vi styres av vaner, sosiale og kulturelle forventninger, pris og tilgjengelighet.
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!