EU har bevilget 7,5 milliarder euro til Abdel Fattah al-Sisis autokratregime i Kairo og håper det skal redusere migrantstrømmen over Middelhavet.
Egypt er en del av ruten fra Vest-Afrika til Libya og videre til Europa, men er også et land som selv produserer mange migranter. EU-midlene kalles en hjelpepakke og «strategisk partnerskap», og er en lapskaus av ulike tiltak. Her skal det være politisk dialog, økonomi og handel, fremtidige strømkabler med grønn strøm, studentutveksling, sikkerhetspolitikk og «mobilitet og migrasjon».
– Vi vil investere minst 200 millioner euro fra dagens pakke for å gjøre vårt samarbeid [om mobilitet og migrasjon] enda mer effektivt. Vi vil fortsette arbeidet med å lette lovlig immigrasjon […]. Samtidig fortsetter vi å regne med Egypts fulle støtte med å kontrollere ulovlig migrasjon, fra grenseforvaltning til bekjempelse av smugling, samt retur, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
«Partnerskapet» har fått økt betydning for EU på grunn av krigen i Gaza, med medlemsland som er bekymret for en potensiell strøm av palestinske flyktninger.
Tidligere har Brussel signert lignende avtaler med Tunisia og Mauritania.
Forhandlingene med EU begynte da Egypt nærmet seg konkurs. Gaza-krisen og Houthi-angrepene i Rødehavet har redusert valutainntektene, inflasjonen er nå på nær 40 prosent, og utenlandsgjelden er enorm. Det internasjonale pengefondet (IMF) har satt landet i ytterlige gjeld ved å øke lånene sine til 8 milliarder dollar.
Den virkelig store pengesekken kommer fra De forente arabiske emirater. Derfra får Egypt nå opp mot 35 milliarder dollar, skriver Tagesanzeiger. Dette kjøper rettigheter til å utvikle turistanlegg i et større område ved Middelhavet.
Pengedrysset kan sannsynligvis forkludre EUs ambisjoner om å få al-Sisi inn på en mer forsiktig budsjettlinje.
I fellesuttalelsen fra EU og Egypt etter avtalesigneringen var naturligvis de vanlige honnørordene om demokrati, grunnleggende friheter, menneskerettigheter og kjønnslikestilling med.
Europa har tradisjon for å finansiere autoritære regjeringer som befolkningen flykter fra. Det beste eksempelet er Niger, som fikk hundrevis av millioner euro for å stenge veien gjennom ørkenen. Pengene kom en liten elite til gode, og derfor ble et kupp i 2023 hyllet av mange. Grensen er nå åpen igjen. Millioner av euro ble kastet ut av vinduet.
Amnesty International er blant kritikerne. De mener ifølge Le Monde at EU ikke bør inngå partnerskap som gjør de medskyldige i Egypts mange brudd på menneskerettighetene.