Partileder i MDG Arild Hermstad ved en tidligere appell. Foto: Terje Pedersen / NTB
MDGs landsstyre vedtok partiet går til valg i 2025 «uten å peke på verken høyresiden eller venstresiden». Men FrP vil de ikke ha noe med å gjøre.
Denne helgen har MDGs landsstyre hatt møte, og fattet vedtak med tanke på neste års stortingsvalg.
Spørsmålet for MDG er hvilken side de skal støtte når regjeringskabalen da skal legges.
I utgangspunktet har MDG et temmelig pragmatisk ståsted.
NTB melder om saken.
I en pressemelding skriver partiet at de «vil forhandle med de partiene som gir størst gjennomslag for solidarisk, grønn politikk.» Det er hva MDG definerer sine egen politikk som.
Partiet sier at de er klare til å samtale med alle de øvrige partiene, men med ett helt klart unntak:
MDG utelukker helt alle former for regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Årsaken er at partiet står for langt unna MDG i verdier og menneskesyn.
Blant annet er de to partiene langt fra hverandre i spørsmål knyttet til integrering/innvandring, i kriminalitetspolitikk, energipolitikk og såkalt klimapolitikk.
MDG står på disse punktene i praksis for det samme som venstrepartiene Rødt og SV.
Ungdomsavdelingen av MDG, Grønn Ungdom, er tydelig på at partiet hører hjemme godt ute på venstresiden. Se også artikkel under.
Mange vil mene at det ville vært et alvorlig varselsignal for FrP om MDG erklærte at de kunne samarbeide med FrP i disse sakene.
Landsstyret skriver videre at de ber partiledelsen «aktivt jobbe for å bygge relasjoner, tillit og ett felles prosjekt med potensielle samarbeidspartier.»
– Vi har hatt en god diskusjon, og jeg er glad for at et stort flertall i landsstyret nå har vedtatt at vi går til valg i 2025 på å samarbeide der vi får størst gjennomslag for en solidarisk grønn politikk. MDG utelukker regjeringssamarbeid med Frp, men ellers er vi et parti som vil søke samarbeid på begge sider som et grønt alternativ, sier partileder Arild Hermstad.
Oppslutningen om MDG har i lang tid vært dårlig. Partiet falt under sperregrensen ved siste stortingsvalg, og har siden ligget mer eller mindre fast under denne grensen i målinger, kun avbrutt av små vak rett over.
Forestillingen om MDG som et stort og innflytelsesrikt parti i norsk politikk synes å være mer urealistisk enn noen gang.
Nå er partiet først og fremst blitt en hobby og et oppholdssted for en liten og temmelig sektpreget gruppe i det politiske landskap. En håndfull mennesker omkring partiledelsen kan også fortsatt ha det som sitt levebrød.
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Husk å støtte Document: