En av mange folkelige minnemarkeringer for Aleksej Navalnyj. Foto: Javad Parsa / NTB
To kunststudenter i Russland er dømt til over tre års opphold i fangeleir for å støttet den avdøde opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.
En distriktsdomstol i Moskva dømte torsdag Ivan Trofimov (23) og Alina Olekhnovitsj (22) til tre og et halvt år i fangeleir.
Deres «forbrytelse» skal være å ha deltatt i en ytterliggående organisasjon, melder statlige medier og menneskerettighetsgrupper, med henvisning til domstolens pressetjeneste.
Russiske myndigheter erklærte i 2021 Navalnyjs organisasjon for å være nettopp ytterliggående, og har ilagt medarbeidere og tilhengere strenge straffer.
NTB-AFP melder om saken.
De fleste motstandere av Putins regime blir for tiden erklært som ytterliggående. Det er slik regimet fungerer.
Fengslene fylles opp av mennesker som har uttrykt misnøye og uenighet omkring myndighetenes politikk. For mange har det vært nok å legge ned blomster til minne om Navalnyjs, andre har holdt opp plakater med eller endog uten skrift på.
Ifølge kilder med kjennskap til hverdagen i landet, som den russiske bloggeren Konstantin Semenov , har det vokst frem en angiverkultur i Russland, der blant annet naboer og kolleger angir hverandre for såkalte statsfiendtlige uttalelser og synspunkter. Da kommer fort sikkerhetspolitiet FSB på døren, og veien kan være kort til fengselscellen.
De to studentene ble arrestert i juli 2023, ifølge menneskerettighetsgruppen Memorial. De fleste av Navalnyjs nærmeste medarbeidere dro i eksil da gruppen ble erklært samfunnsfiendtlig av myndighetene.
Etter Navalnyjs død i forrige måned har hans hustru (enke) Julia Navalnaja lovet å videreføre mannens arbeid.
Mye tyder på at det russiske regimet sto bak hans død, noe hans enke er overbevist om. Dette var også konklusjonen i en nylig FN-rapport, se artikkel under.
Det er i dag vanskelig å få øye på noe som kan minne om frihet og grunnleggende borgerrettigheter i Putins Russland. Dette til tross for at landets grunnlov fastslår at landets innbyggere skal ha slike rettigheter.
Denne måneden er det presidentvalg i Russland, en begivenhet som neppe styrker de forestillinger noen måtte ha hatt til Russland som demokrati.
Les også:
Støtt Document:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag: