Fem «svenske» barn er fortsatt i IS-leirer i det nordøstlige Syria, sammen med mødrene sine.
Den svenske regjeringen har nå besluttet at de ikke skal få hjelp til å komme seg tilbake til Sverige, skriver TV 4.
– Utenriksdepartementet har kommet frem til at det ikke foreligger noen forpliktelse for Sverige og den svenske regjeringen til å hente disse menneskene hjem. De har frivillig valgt å reise dit for å slutte seg til IS, en av de mest grusomme terrororganisasjonene vi har sett, sier utenriksminister Tobias Billström (M).
Etter Den islamske statens fall i 2019 ble en stor gruppe svenske kvinner og barna deres tatt til fange. De ble ført til interneringssenteret al-Hol, nordøst i Syria, som kontrolleres av kurdiske styrker.
I en periode befant det seg opptil 70.000 mennesker i leiren, hvorav mange var barn.
Rundt 50 av dem var «svenske» kvinner og barn. Det sitter også et titalls «svenske» menn i de kurdiske fengslene.
Inntil nå hadde ikke den sittende regjeringen kommet med noen utspill om «svenskene» i Syria, men i dag har altså utenriksdepartementet besluttet at ingen av islamistene skal få hjelp med å komme til Sverige.
– Regjeringen vil ikke gjøre noe for å hente hjem svenske statsborgere eller svensker med tilknytning til Sverige fra disse leirene, og det gjelder alle som befinner seg der. Det gjelder både menn, kvinner og barn, sier utenriksminister Tobias Billström.
Han sier at en av grunnene til regjeringens holdningsendring er den nye sikkerhetssituasjonen.
– Det er selvfølgelig en faktor som vi har vært nødt til å ta hensyn til i denne analysen. Vi har en forverret sikkerhetssituasjon, og vi kan ikke utelukke at noen av de voksne vi snakker om, også har blitt radikalisert av miljøet i disse leirene, sier han, og fortsetter:
– Når vi har en situasjon med en generelt økt sikkerhetstrussel, kan vi ikke sette dette landet i en situasjon der vi gir næring til trusselen ved å hente inn mennesker som kan begå terrorhandlinger på vårt territorium, sier Billström.
Mange har rapportert at minst ett av barna er svært underernært og ved dårlig helse. Men hvis et svensk barn dør i leiren, ligger ansvaret hos foreldrene, sier Billström.
– Det svenske ansvaret i denne sammenhengen må begrense seg til å forbedre situasjonen i leirene. Og det finnes tiltak som har blitt iverksatt over tid, avslutter han.
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!