Tallet på ansatte i Statkraft og Statnett vokser, mens produktiviteten faller.

– I perioden 2007-2023 har tallet på ansatte i Statkraft og Statnett økt med henholdsvis 171 og 161 prosent, skriver den anonyme brukeren Pepsigro på X.com og peker på tall fra selskapenes årsrapporter.

I samme periode ble kraftproduksjonen per ansatt i Statkraft nær halvert, fra 19,6 GWh/år til 10,0 GWh/år:

 

Kraftforbruket i Norge, regnet for hver ansatt i Statnett, har gått ned fra 197,7 GWh/år til 77,5 GWh/år mellom 2007 og 2023.

 

Grafene er laget av Pepsigro og gjengis med tillatelse.

– Imperiebygging?

Statkraft har i en årrekke bygget seg opp i utlandet, fra India og Nepal i øst, til Chile og Peru i vest. Selskapet driver nå virksomhet i 20 land i tillegg til Norge.

Halvparten av arbeidsstokken holdt til utenlands i 2023, viser tall fra selskapet.

– Kanskje grunnrenten de håver inn fra norske strømkunder grunnet utenlandskablene rett og slett går til imperiebygging, spør Pepsigro retorisk.

Den kraftigste økningen av ansatte i Statkraft finner vi innenlands. Det ble eksempelvis 22 prosent flere på lønningslistene i den norske delen av selskapet fra 2021 til 2023, mens økningen for inn- og utland kombinert var på 30 prosent i samme periode.

Tallet på ansatte var 6199 i Statkraft ved utgangen av fjoråret. Det var 1579 ansatte i Statnett ved utgangen av 2022. Statnetts tall for 2023 er foreløpig ikke offentliggjort.

Halv mill. i lønnsøkning

Lederne i de to selskapene lønnes rundhåndet av profitten fellesskapets eiendom kaster av seg. Summene de får avspeiler ikke fallende produktivitet. 7 av 9 Statkraft-ledere hadde for eksempel en årslønn med bonus på over 4 mill. kroner i fjor.

Statkraft meldte i en børsmelding om sitt nest beste årsresultat noensinne. Bare 2022 med sine ekstremt høye kraftpriser overgikk fjoråret.

Sjefen sjøl, Christian Rynning-Tønnesen, dro inn bortimot 7,6 mill. kroner. Det er en økning på nær 500.000 kroner fra året før. Han slutter på topp og meldte i fjor høst avgang etter nesten 14 år i direktørstolen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.