Nettavisen har spurt folk om de tror Erna Solberg fra Høyre vil bli statsminister i Norge igjen etter stortingsvalget i 2025. 41,3 prosent av nordmenn tror på et Erna-comeback.
Norske «skatteflyktninger» i Sveits har derimot ingen tro på at en framtidig regjering fra Høyre kutter formuesskatten. De vil ikke flytte hjem igjen. Dette melder NRK.
Forretningspartnerne Jens Rugseth og Rune Syversen åpner døra for NRK i det norske arbeidsfellesskapet i Luzern, en historisk by ved en innsjø. De har rømt Norge på grunn av skattetrykket.
Nok en investor flytter formuen sin til Sveits på grunn av «håpløs» norsk skatt
«Folk har snakket mye om å gjøre felles investeringer både i Norge og Sveits. Her kan vi ta imot besøk av eksterne som vil gjøre presentasjoner. Vi har stor pågang fra norske banker, meglerhus og eiendomsselskaper», sier Rugseth.
Her bor det et par hundre nordmenn som har kommet hit i flyttebølgen som nådde en topp i 2022 og 2023.
Rugseth har bygget opp en rekke IT-bedrifter i Norge, og blitt hovedeier i flere butikk-kjeder. Leketøysbutikkene Sprell vurderer han å lansere også i Sveits.
«Her fungerer alt, i motsetning til i Norge», kommenterer han til NRK.
«Momsen i Sveits er på 8 prosent. En tredjedel av nivået i Norge. Gjennomsnittlig lønnsskatt er på 16 til 17 prosent. Formue- og utbytteskatten er en femtedel av Norge», utdyper han.
Til tross for at Sveits har lave skatter, fungerer det meste bedre enn i Norge, slik han ser det.
«De har en veldig mye bedre offentlig skole her nede. De har et mye bedre helsevesen. Her er du garantert å bli operert innen to uker», ifølge Rugseth.
Kontorkollegaene har ingen planer om å flytte tilbake selv om Høyre og Fremskrittspartiet skulle vinne valget neste år. Jens Rugseth tror nemlig ikke at formuesskatten forsvinner av den grunn.
Det er ikke bare forretningslivet som er bra i Sveits. «Her går togene i rute, passasjerbåter går på de fleste sjøer og ingen sveitser bor mer enn 11 kilometer fra nærmeste motorvei».
Rugseth hevder at Sveits er mer vellykket enn Norge fordi de har en politisk modell der det er folket som bestemmer.
«Når politikerne kommer med forslag, så kan folket si nei».
Alle viktige lover i Sveits siden 1848 har kommet som et resultat av folkeavstemninger.
Enhver sveitsisk borger skal kunne omgjøre en lov vedtatt av parlamentet om den klarer å samle 100.000 underskrifter.