I den nye boken «Raid mot Norge – Commandoraidene i 1941» levendegjør Geirr H. Haarr historien om de britisk-norske raidene mot norskekysten i 1941.
Allierte utførte et titalls større og mindre kommandoraid i Norge, fra Haugesund i sør til Svalbard i nord. Måløy-raidet og Lofoten-raidene er blant de mest dramatiske aksjonene som ble utført bak tyskernes linjer i Norge under okkupasjonen.
Raidenes målsetning var å ødelegge infrastruktur, stillinger og materialer som ble brukt av tyskerne og å ta fanger for å skaffe til veie etterretningsinformasjon. Britene håpet også at de de ved å vise alliert nærvær ville øke motstandsiveren blant nordmenn.
I boken redegjør Haarr for bakgrunnen for raidene, hva som skjedde under dem og hvilke konsekvenser de fikk, både politisk, militært og samfunnsmessig.
Forfatteren bygger boken hovedsaklig på primærkilder fra norske, britiske og tyske arkiver. I tillegg bruker han førstehåndsberetninger fra de som deltok, funnet i lokale samlinger, memoarer og private arkiver.
Måløy-raidet, kjent som Operasjon Archery, ble gjennomført den 27. desember 1941. Det var et angrep utført av britiske Royal Marines, britiske kommandosoldater og norske frivillige fra Norsk Kompani 1. Det hadde som mål å ødelegge tyske stillinger i og rundt Måløy.
Lofoten-raidene var Operasjon Claymore i mars 1941 og Operasjon Anklet i desember samme år. Claymore ble spesielt vellykket. Kommandostyrker ble satt i land fire steder i Lofoten og ødela blant annet et titalls fiskeoljefabrikker der tyskerne produserte glyserin til sprengstoff. Over 300 nordmenn ble med tilbake til England for å verve seg til frivillig innsats. Flere hundre tyskere og NS-medlemmer ble tatt til fange.
Geirr H. Haarr er fra Stavanger og har skrevet flere bøker, både på engelsk og norsk. Fokuset er marinehistorie fra annen verdenskrig. Den første boken på norsk kom i 2016: I Skjul for Fienden, historien om den britiske flåtebasen i Skjelfjord, Lofoten, april–mai 1940.
Haarr er en av medforfatterne til de to første bindene i serien «Glimt Fra Okkupasjonen» utgitt av Militærhistorisk Forening Rogaland. Han bidro også til trebindsverket om krigen i Nord-Norge som Universitetet i Tromsø svidde av vanvittige 40 millioner kroner på.
De engelskspråklige bøkene hans er utgitt i Storbritannia av Seaforth/Pen & Sword og i USA av US Naval Institute Press.
Fortellerteknikken i bøkene veksler ifølge forlaget Orkana mellom «et overordnet, strategisk plan og et mer detaljert nivå hvor enkeltmenneskene kommer frem».
Raid mot Norge – Commandoraidene i 1941. Geirr H. Haarr, Orkana forlag 2024.