Politiet blir nå bedt om å føre årlig tilsyn med cellene i kjelleren i Oslo tinghus, etter at det ble avdekket dårlige rutiner og mangler på flere områder.

Hele tre jurister, to samfunnsvitere og en psykologspesialist fra Sivilombudet ble i fjor høst sendt på uanmeldt besøk i tinghusets kjeller.

Den endelige rapporten ble denne uken oversendt Oslo politidistrikt og Politidirektoratet. Den vitner om dårlige rutiner for loggføring av voldsepisoder, skader og bruk av maktmidler som pepperspray og fotlenker.

Loggene er ført i flere ulike registre, så det var vanskelig for politiet å trekke ut opplysninger ombudet ba om. Politiansatte måtte manuelt gå gjennom logger for ett år og ni måneder. Pålitelige data om bruken av for eksempel pepperspray var vanskelige å finne.

Rapporten avdekker at det trolig aldri før er blitt utført tilsyn med disse glattcellene der innsatte blir satt til å vente når de skal i retten.

Konfliktskapende

At ansatte bar synlig pepperspray, teleskopbatong og håndjern ser ombudet som problematisk.

At ansatte bærer så mange synlige maktmidler, kan virke konfliktskapende og øke risikoen for at maktmidlene blir benyttet. Vi er særlig skeptiske til [bæring av] pepperspray. Ombudet ber Oslo politidistrikt om å merke seg at Den europeiske torturforebyggingskomiteen fraråder at så inngripende og potensielt farlige maktmidler utgjør del av standardutrustningen for ansatte i politiarrest.

Sivilombudet reagerte også på utformingen av cellene, den minste på bare fire kvadratmeter:

“[…] trange, glatte celler uten […] dagslys og normale sanseinntrykk, kan etter ombudets syn bidra til å svekke den enkeltes mulighet til å forberede sitt eget forsvar. Manglende tilgang til klokke på veggen kan bidra til redusert forutsigbarhet og til at oppholdet oppleves ekstra tyngende.

Forholdene bør reflektere at personer i politiarrest ikke er endelig dømt i en straffesak, og gjøre det mulig å forberede saken sin.

– Rom med en mer normal utforming bør kunne tilbys alle hvor ikke sikkerhetsmessige hensyn tilsier opphold i en celle med lite inventar. Ventecellene bør som et minimum utstyres med klokke og sitteputer, skriver ombudet.

Generelt manglende rutiner

FN-konvensjonen om beskyttelse mot tvungen forsvinning gjelder også i Oslo. Derfor må dato og klokkeslett for løslatelse eller overføring til et annet fengsel loggføres. Dette hadde ikke de ansvarlige orden på.

Politiet hadde heller ikke rutiner for å dokumentere og følge opp eventuelle skader som ble observert på de innsatte som ankom retten.

Det syntes ikke å være tilstrekkelig bevissthet blant ansatte om risikoen for at fysiske skader kunne være et resultat av uforholdsmessig maktanvendelse fra politikolleger eller ansatte i kriminalomsorgen, og deres selvstendige ansvar for å følge opp dette.

Rutiner for å informere de mistenkte som kom til tinghuset på et språk de forstår finnes ikke. Lesestoff, radio, pledd og sanitærartikler var det dårlig med. Varm mat var vanskelig å oppdrive for de som er i retten i hele dager av gangen. Det samme gjaldt rent tøy til personer som kom til tinghuset i skittent tøy fordi de akkurat hadde blitt arrestert, eller som kom i joggedress og plastsandaler fra fengselet.

Ombudet er kritisk til dette, fordi det å stille i fengselsliknende klær kan bidra til å skape et forhåndsinntrykk av skyld. Det kan gi en risiko for krenkelse av uskyldspresumpsjonen i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.