Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker Nammo på Raufoss. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge slutter seg til et tsjekkisk initiativ for å skaffe Ukraina mer artilleriammunisjon. Bidraget er på inntil 1,6 milliarder kroner.

Norske myndigheter har besluttet å bidra i et større, europeisk samarbeid for å forsyne Ukraina med mer artilleriammunisjon.

Det var Tsjekkia som nylig lanserte dette initiativet, og en reke land har sluttet seg til. I dag ble det Norges tur.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve melder om saken.

– Dette er et initiativ for å få fortgang i å sikre Ukraina nødvendig ammunisjon til å stå imot det russiske angrepet. Tsjekkia har samlet støtte fra flere land, og det norske bidraget vil gjøre at initiativet er fullfinansiert, slik at det kan igangsettes, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han snakket med Tsjekkias president Peter Pavel torsdag morgen og ga beskjed om at Norge gir inntil 1,6 milliarder kroner. Pengene kommer fra Nansen-programmet.

Pengene skal gå til å kjøpe inn ammunisjon som allerede er produsert, og er tilgjengelig i markedet ulike steder. Det skal være enkelte land som sitter på slike lagre, og er villige til å selge dem.

Det kommer på toppen av initiativ for å øke produksjonen av ammunisjon for å hjelpe Ukraina med stå imot de russiske styrkene.

Støre mener at det siste bidraget vil ha stor betydning for situasjonen på bakken. Behovet for ammunisjon er akutt, påpeker han.

– I dag legger jo mangel på ammunisjon begrensninger på Ukrainas mulighet til å forsvare seg. Dette er med på å gi dem handlingsfrihet til å stå imot et veldig brutalt angrep, sier Støre.

Han kan ikke si hvor raskt ammunisjonen kommer fram til ukrainerne.

– Meningen er at det skal kunne skje fort.

En million granater

Tsjekkias plan er å skaffe opptil én million 155 mm artillerigranater og andre typer artilleriammunisjon til Ukraina. Initiativet avhenger av at flere allierte går sammen om finansiering, ifølge regjeringen.

Regjeringen har tidligere satt av inntil 2 milliarder kroner for å øke produksjonskapasiteten i den norske forsvarsindustrien.

EU, sammen med andre vestlige allierte, lanserte i mars i fjor et initiativ for å levere én million artillerigranater til Ukraina innen tolv måneder. Men ett år senere har de bare levert litt over halvparten. Årsaken er blant annet utilstrekkelig produksjonskapasitet.

Den tsjekkiske regjeringen har spilt en sentral rolle i forsøket på både å skaffe finansiering blant partnerne og i å utarbeide avtaler med forsvarsindustrien.

– Nederland har også vært svært aktiv de siste månedene med å prøve å få opp produksjonen av artillerigranater, opplyser oberst Simon Wouda, sjef for Nederlands Ukraina Taskforce.

Nederland har jobbet med Tsjekkia for å skaffe så mye 155-millimeter artilleriammunisjon som mulig for Ukraina. Wouda sier Nederland ønsker å garantere en jevn tilførsel av ammunisjon som en del av sikkerhetsavtalen som nylig ble inngått mellom den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nederland og andre land har lovet å finansiere rundt 800.000 artillerigranater som skal leveres gjennom Tsjekkia.

– Prekært

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier behovet for artilleriammunisjon er prekært.

– Norge har donert 155 mm artilleriammunisjon til Ukraina i flere omganger siden fullskalainvasjonen startet for drøye to år siden. Vi har donert komplette granater fra Forsvarets egen lagerbeholdning, og vi har samarbeidet med Danmark for å sette sammen granater med delkomponenter fra begge land, sier han i en pressemelding.

Han håper norsk og europeisk støtte til det tsjekkiske initiativet bidrar til at Ukraina får store mengder ny ammunisjon så raskt som mulig.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener bidraget er betydelig.

– Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina forblir Norges største sikkerhetspolitiske utfordring. Ingen andre kriser eller konflikter har potensial til å påvirke Norges sikkerhet i samme grad. Det er derfor avgjørende for Ukraina og for vår egen sikkerhet at Norge fortsetter å støtte Ukrainas forsvarskamp gjennom militær og sivil støtte, sier han.

Trenger mange tusen hver dag

I denne krigen har nettopp forbruket av artillerigranater vært formidabelt. Partene skyter ut tusenvis av granater hver eneste dag, russerne som regel en god del mer enn ukrainerne.

Ukrainernes artilleri er til en viss grad mer basert på presisjon, blant annet ved hjelp av avanserte, vestlige kanoner som svenske Archer. For russernes del handler det mer om massivt områdebasert bombardement. Men dette kan variere.

I senere tid har Ukraina vært nær ved å gå tom for artilleriammunisjon. Mens Russland de siste månedene har mottatt store mengder av ammunisjon fra sin nye allierte Nord-Korea.

Denne sistnevnte ammunisjonen skal imidlertid ha vært av til dels dårlig kvalitet, og ført til opptil 30 prosent mislykkede avfyringer (såkalte duds). I noen tilfeller skal også kanoner ha eksplodert ved avfyring, og ført til tap blant russiske artillerimannskaper. The Times er blant mediene som har berettet om dette.

Uansett har mangel på ukrainske artillerigranater vært en faktor på slagmarken, og skal blant annet ha vært en del av årsaken til at man valgte å gi opp forsvaret av byen Avdiivka.

Men det skjer endringer. De seneste dager er det fra en del hold meldt om at Ukraina har økt sin skuddfrekvens betydelig igjen, og dette skal ha sammenheng med at landet på egen hånd har importert store mengder granater fra ulike land.

Den vanligvis vel informerte forfatteren og bloggeren Lars Wilderäng er blant dem som melder om dette, dog uten å ha sikre kilder:

….antydde att Ukraina fått nya och stora leveranser av artillerigranater och att ukrainskt artilleri är i full fart igen. Detta enligt rysk RUMINT och vittnesmål, vilket kan förklara de massiva ryska förlusterna igår, skriver han blant annet.

Informasjonen styrkes av en nylig  TV-tale av Ukrainas president.

Bulgaria er nevnt som mulig opphavsland, da landet lenge har vært en sentral leverandør av annen ammunisjon til Ukraina, og jobber for fullt for å produsere alle typer ammunisjon til ukrainerne.

Bulgaria er åpenbart blant de land i Øst-Europa som mener at en russisk seier i Ukraina neppe vil være særlig gunstig for andre, tidligere Moskva-kontrollerte land i regionen.

Samtidig opplyses det (fra Sør-Koreas etterretning ) at Nord-Korea ser ut til å ha avsluttet sine leveranser til Russland. Det er uklart om det skyldes at relasjonen har kjølnet, eller om Nord-Korea nå ikke har mer å gi bort.

Dermed kan perioden med bortimot total russisk artilleridominans være over for denne gang, noe som kan påvirke krigens videre gang.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.