Mark Rutte er utpekt til Stoltenbergs etterfølger som generalsekretær i Nato. Nederland spiller nå en nøkkelrolle i arbeidet for å øke produksjonen av artillerigranater til Ukraina. Han sekunderes av Emmanuel Macron.

– Nederland har også vært svært aktiv de siste månedene med å prøve å få opp produksjonen av artillerigranater, opplyser oberst Simon Wouda, sjef for Nederlands Ukraina Taskforce.

Nederland samarbeider med et privateid tsjekkisk våpenfirma, Excalibur Army som er del av konsernet ESG.

Den tsjekkiske gruppen produserer både våpen og kjøretøyer og skaffer stridsvogner, artilleri og granater fra hele verden, som de deretter gjennomgår for bruk i Ukraina.

Nederland har jobbet med Tsjekkia for å skaffe så mye 155-millimeter artilleriammunisjon som mulig for Ukraina. Wouda sier Nederland ønsker å garantere en jevn tilførsel av ammunisjon som en del av sikkerhetsavtalen som nylig ble inngått mellom den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nederland og andre land har lovet å finansiere rundt 800.000 artillerigranater som skal leveres gjennom Tsjekkia.

Wouda opplyser at koalisjonsmedlemmer som finansierer de kortsiktige kjøpene, inkluderer blant annet Storbritannia, Canada, Danmark, Tsjekkia og USA.

– Til sammen har vi også funnet muligheter for å skaffe ammunisjon i land utenfor Europa, forteller han uten å ville si hvilke land dette gjelder. (NTB)

En gjenganger i dekningen er at Ukraina er på defensiven pga manglende ammunisjon. Det som ikke nevnes er at Ukrainas største problem er mangel på soldater. Det problemet kan man løse ved våpen som rammer Russland bak linjene. Også her spiller Nederland en viktig rolle.

Nederlenderne er også en del av en gruppe som leverer avanserte droner som er i stand til å angripe dypere inn i russisk-kontrollert territorium.

En slik omlegging av krigen risikerer at Russland trapper opp angrepene mot sivile mål i Ukraina. Faren for en slik strategi er at den vil samle russerne bak krigen.

Det er ikke småpenger det er snakk om. 17 milliarder er det tall som nevnes av NRKs Kari Skeje.

Bevilgningene til Ukraina har kjørt seg fast i Kongressen i USA og NTB omtaler det som «krangling». Det ligger dype politiske uenigheter bak «kranglingen»: Republikanerne vil ikke bevilge mer penger til Ukraina før grensen i sør stenges. Det har ikke Det hvite hus vært villig til.

Motsetningene er uforenlige og stemningen i opinionen går mot mer penger til Ukraina. At norske medier ikke vil rapportere dette gjør det ikke mindre sant.

Nato og EU beveger seg mot en krigsøkonomi. Det sies at alliansen med sine store ressurser kan produsere Russland i senk, slik USA gjorde under annen verdenskrig.

At Nato ligger langt etter Russland i produksjon av artillerigranater er erkjent:

Vestlige produsenter har økt produksjonen for å møte den uventede økningen i etterspørselen. Det er nå ventet at den årlige produksjonen fra hele EU vil nå 1,4 millioner granater innen utgangen av 2024. Produksjonen var på rundt 500.000 for et år siden.

For hver granat Ukraina skyter langs frontlinjen, skyter Russland mellom fem og seks, ifølge tjenestemenn og forsvarsanalytikere. Denne ubalansen begrenser Ukrainas evne til å stå imot russiske angrep, samt å gi dekning for egne soldater.

Russland har økt våpenproduksjonen og kan opprettholde en mye høyere skuddtakt enn Ukraina, men vestlige eksperter sier at Moskva også står overfor noen begrensninger. Russland har henvendt seg til Nord-Korea for å styrke sine ammunisjonsforsyninger.

– Ukraina trenger rundt 75.000–90.000 artillerigranater per måned for å opprettholde krigen defensivt, og mer enn det dobbelte – 200.000–250.000 – for en større offensiv.

Det som ikke omtales i bakgrunnsinformasjonen er at EU har lagt ned sitt forsvar. Det er bare en skygge av seg selv i forhold til hva det var under den kalde krigen. Å komme tilbake til et slikt nivå tar år.

I stedet satser man på våpenproduksjon. Men akkurat som Ukraina mangler EU soldater. Man kompenserer med våpen. Spørsmålet er om man tør å levere langtrekkende raketter som risikerer krig med Russland. Ukraina har interesse av å trekke Vesten med i krigen. Den risikoen dveles det ikke ved i fremstillingen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert utenriks- og forsvarsministre fra Ukrainas viktigste allierte, i tillegg til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, til en videosamtale torsdag denne uka.

En dimensjon ved krigsinnsatsen i Ukraina er at både Nederland og Frankrike er truet av store indre motsetninger pga innvandring, men ikke viser noen vilje til å stanse invasjonen i eget land. De går heller løs på bøndene for å få til et grønt skifte.

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.