Utdanningsnytt rapporterte nylig at det kan være komplisert for både lærere og elever å holde styr på det nye kjønnsmangfoldet.

I gamle dager da det bare fantes to kjønn var det mye enklere. Nå som det er blitt så mange kjønn er det ikke lett å holde styr på hva barna eller ungdommene identifiserer seg som, eller hvilke pronomen de foretrekker.

Mange kjønn skaper problemer i skolene: «Det er fort gjort å bruke feil pronomen»

Nå melder avisen VG at over halvparten av Norges helsesykepleiere er usikre på hva de skal gjøre når barn og unge forteller at de er født i feil kropp.

Dette viser en spørreundersøkelse som VG har gjennomført gjennom Landsgruppen av helsesykepleiere (LAH), der over 300 norske helsesykepleiere har svart.

Tre av fire mener at de ikke har fått nok opplæring innen temaet kjønnsinkongruens. Når en elev har utfordringer med kjønnsidentitet eller kjønnsdysfori, blir mange helsesykepleiere usikre.

Leder for LAH, Ann Karin Swang, kaller funnene for alvorlige.

«Vi som helsesykepleiere er ‘førstelinjen’. Det er kjempeviktig at de unge møter en trygg voksen som kan lytte og eventuelt veilede dem».

Kommunene bør få på plass en prosedyre for hvordan det skal gjøres, ifølge Swang. Også Helsedirektoratet må på banen som øverste faginstans og sørge for at dette blir satt på dagsorden.

Kritikk av kjønnsskifte skaper sinne blant transaktivister

Til VG sier nestleder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI), Teal Moland:

«Jeg synes det er trist å høre at så mange helsesykepleiere er utrygge i forhold til hvordan de skal møte unge mennesker som vil snakke om sin kjønnsidentitet».

De siste årene har det har vært en betydelig økning av barn og unge som søker helsehjelp for kjønnsdysfori.

Nesten to tredjedeler av de som besvarte VGs spørreskjema svarte at de i 2022 hadde blitt kontaktet av barn eller unge med spørsmål om kjønnsidentitet, kjønnsdysfori eller kjønnsinkongruens.

De aller fleste henvendelsene kommer fra biologisk fødte jenter.

Flere uttrykker bekymring for at barn og unge navigerer i et stadig mer komplekst kjønnslandskap.

Grønlandsk språk får nye ord for transseksuelle

«Jeg tror vi vil se mer kjønnsforvirring/utrygghet hos unge, om barn og unge skal utfordres til å ta stilling til eget kjønn», påpeker en helsesykepleier i Stange.

«Jeg opplever at en del elever, i barneskolealder, blir forvirret av at kjønn er blitt såpass flytende». Dette kommenterer en annen helsesykepleier fra Ålesund.

Tidligere transaktivist angrer på at hun oppmuntret sin sønn til å identifisere seg som jente

Flere etterlyser også mer informasjon om hvordan man kan veilede foreldre og skolepersonell i disse spørsmålene.

Eldre generasjoner kan ha vanskeligere for å forstå eller akseptere kjønnsmangfold, skriver VG.

Det kan sikkert være forvirrende for barn å høre på skolen at det finnes mange kjønn, og man kan selv velge hva man vil være.

Deretter kommer man hjem til foreldre som sier at man er født som enten gutt eller jente og ikke kan velge.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.