Marianna Spring forteller at hun er BBCs første «desinformasjons- og sosiale medier-reporter». Stillbilde: Royal Television Society / YouTube.

BBCs mest profilerte faktasjekker, Marianna Spring, kunne mandag dele et skup: «Donald Trump-supportere har laget og delt AI-genererte bilder av svarte velgere for å oppmuntre afro­amerikanere til å stemme republikansk!». Spring skrøt av at hun hadde funnet «dusinvis» av bilder, men kunne ikke finne noen konkret forbindelse til Trumps valgkamp. Likevel viet hun og kollegene hennes en grave­artikkel og en hel podcast til temaet.

Men så viste det seg at hun og BBC Verify, BBCs versjon av Faktisk.no, ikke hadde gjort jobben sin så veldig nøye. Selv om de hadde fått med seg at bildene kom fra en parodikonto på X, mente de at bildene kunne påvirke godtroende velgere. Kontoen heter Trump History, og i beskrivelsen under navnet står det at brukeren er en parodi. Bildene i seg selv er helt opplagt laget av AI og viser Trump med forskjellige konstella­sjoner av svarte amerikanere.

Bildene er humoristiske og bisarre – og så opplagt falske at man må være faktasjekker hos BBC for å tro at dette er et forsøk på å manipulere velgere. Et bilde av Trump ved siden av Martin Luther King, for eksempel, er nok ikke det som vil overbevise svarte velgere om å stemme på Trump. Men skal vi tro Spring, er dette et godt eksempel på manipulasjon, som Trump og hans medarbeidere er så gode på.

Trump som den fjerde vise mann

Og kanskje Lord of the Rings-fantaster vil la seg overbevise til å stemme på Trump når de ser et bilde av Gandalf den hvite på sin hvite hest? Et annet bilde viser Trump som den fjerde vise mann som kommer for å gi gaver til Jesusbarnet. Republikanerne prøver åpenbart å lokke til seg kristne velgere, også – som om de må ty til AI for å gjøre det.

I denne saken viser det seg at BBC oppriktig tror at amerikanske velgere, særlig svarte, er så dumme at de ikke kan se forskjell på ekte fotografier og AI-bilder av surreal­istiske situasjoner og mennesker. Er ikke det ganske rasistisk – eller i alle fall et eksempel på det Michael Gerson kalte «the soft bigotry of low expectations»?

Marianna Spring begynner å bli en komisk figur innen britisk journalistikk. I september i fjor ble det avslørt at hun hadde løyet på CV-en for å få jobb i Russland. Spring ble ansatt hos BBC i mars 2020, samtidig med at covid-ned­steng­ningene begynte, som organisa­sjonens første reporter som spesialiserer seg på desinformasjon og sosiale medier. Spring «etter­forsker virkelige konsekvenser av virale konspirasjons­­teorier, usannheter og overgrep delt på sosiale medier», er jobb-beskrivelsen vi finner hos Royal Television Society.

Skatte­finansiert sannhets­­ministerium

Spring og teamet på 60 journalister hos BBC Verify har også opprettet falske profiler på sosiale medier for å finne ut hva som blir delt av «falsk» informasjon i USA. Det etisk betenkelige ved dette blir ikke diskutert, snarere er dette noe BBC Verify – eller «BBC Vilify», som enkelte kritikere humoristisk mener det heller burde hete – er stolte av. Spring har også skrevet en bok, Among the trolls: My journey through Conspiracy­land, bygget på en podcast­serie med samme navn. Hvem som er konspirasjons­teoretikere ifølge Spring, er selvsagt dem som er skeptiske til mRNA-vaksiner, samt alle dem hun er uenig med politisk.

Jeg skrev i september at BBCs fakta­sjekker­tjeneste hadde fått seg enda en ripe i lakken. Nå kan de velfortjent latterlig­gjøres. Men konsekvensene av Springs journalistikk er ikke alltid så morsom. Joey Barton, tidligere fotball­spiller for Queens Park Rangers og trener for Bristol Rovers, har ved flere anledninger kritisert kvinnelige fotball­kommentatorer. Det gjorde at han ble gjenstand for en podcast der Marianna Spring hadde ignorert og gitt et misvisende bilde av ham, ifølge Barton, uten at han fikk anledning til å forsvare seg.

BBC har ikke lenger den tilliten i befolkningen som man en gang nøt godt av. Fra 2018 til 2022 har organisasjonen falt 20 prosent­poeng til kun 55 prosent som stoler på dem i en spørre­­under­søkelse fra Reuters Institute for the Study of Journalism. BBC er fortsatt den medie­­organisa­sjon­en som nyter mest tillit i Storbritannia, men er også blant dem som har falt mest. Et stalltips til BBC er å la være å drive venstre­vridd politikk, men heller journalistikk. BBC har for lengst mistet kontroll over hva folk blir fortalt, og bør heller konsentrere seg om å holde seg til sannheten når de skal forsøke å forklare hvordan ting henger sammen. Men hvis de insisterer på å opp­konstruere fiende­bilder, hadde det i det minste hjulpet om de hadde klart å skille mellom skjemt og alvor.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.