Jon Engen-Helgheim er fra Nedre Eiker i Buskerud Han har vært aktiv i FrP siden 2007 og har blant annet vært leder av Buskerud FpU, politisk nestleder i Buskerud FrP og nestleder, leder og gruppeleder i Drammen FrP. I 2015 ble han valgt til leder for bystyrekomiteen for helse, sosial og omsorg i Drammen kommune.
Helgheim var stortingsrepresentant fra 2017 til 2021, hvor han var FrPs innvandrings- og integreringspolitiske talsperson.
Mange anser Helgheim for å ha hatt en betydelig rolle i flyktningevedtaket som nylig ble gjort i Drammen.
Document har tatt en prat med mannen som både har jobbet som anleggsgartner, og som selger og driftssjef ved et renholdsfirma, før han ble politiker på heltid.
– Du anses av mange for å være arkitekten bak flyktning forslaget i Drammen, som noe overraskende ble vedtatt. Hvilke tilbakemeldinger har du fått i ettertid?
– Det har vært en overveldende positiv respons. Det er helt tydelig at vanlige folk begynner å merke at integreringsproblemene brer om seg og at folk er redd for at ressursene til slutt ikke strekker til. Dette skaper bekymring for foreldre som har barn i skolen for eksempel. Jeg tror mange er glade for at noen tør å ta dette på alvor og snakke åpent om det.
– Det kan nå virke som flere fra de andre partiene har fått kalde føtter, og unnskylder seg nærmest i media for at de stemte for dette forslaget. Var det et politisk puslespill av større dimensjoner enn hva man til nå har antatt, for å få dette forslaget gjennom?
– Vi har brukt nokså ordinære prosedyrer for å få forslaget gjennom. Det har vært diskusjoner og uenighet underveis, slik det er i alle forhandlinger, men det er mange av utsagnene som har kommet i ettertid som jeg ikke kjenner meg igjen i, men jeg ønsker ikke å gå inn i de interne prosessene.
– Du mistet stortingsplassen din ved forrige valg, men har posisjon som kommunikasjonssjef i FrPs stortingsgruppe. Er det en plass du trives med?
– Ja, det er en spennende oppgave som jeg trives godt med. Det er mye jobb og lange dager, men veldig givende også.
– Erlend Wiborg, Himanshu Gulati, Silje Hjemdal, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, har signert et representantforslag som skal få antisemittiske holdninger blant spesielt muslimer i Norge til å opphøre. Hvor realistisk tror du at det er å få til noe sånt, og har du eventuelt noen tanker rundt dette selv?
– Det er veldig viktig å sette fokus på dette, fordi vi ser at antisemittistiske holdninger er på fremmarsj etter det som nå skjer i Midtøsten.
– Document har fått informasjon om at folk som er bosatt på Fjell i Drammen, blir oppsøkt av representanter for moskeen på stedet, som spør om det er greit for dem at de begynner med bønnerop. Hva er dine tanker rundt dette spesielt, og bønnerop generelt?
– Bønnerop hører ingen sted hjemme i Norge. Spesielt i områder der det er veldig høy innvandrerdel, vil det være svært integreringshemmende at man fremmedgjør alle andre enn innvandrere med muslimsk bakgrunn. Vi trenger å gjøre slike bydeler mer attraktive for flere enn innvandrere for å få til integrering, med bønnerop vil det motsatte skje.
– Drammen har vært i fokus ganske lenge nå, som ett av stedene hvor det er veldig mange barn som raner andre barn. På grunn av alderen havner de utenfor politiets ansvarsområde. Hva er grunnen til denne eksplosive økningen i kriminalitet blant barn, tror du?
– Det er spesielt blant de yngste ungdommene at man ser en urovekkende økning av voldskriminalitet i Drammen. På voldsstatistikken kan man se en sammenheng mellom når man innførte ungdomsstraff, som i realiteten ikke er straff, og når volden begynte å øke. Jeg tror dette har en sammenheng, samtidig som vi fikk en stor økning i asylinnvandringen i 2015.
– Politiet vil normalt sett ikke oppgi etnisitet på de involverte i alvorlige hendelser, som for eksempel knivstikkinger eller voldtekt. Hva tror du er grunnen til dette, og er det med på å skape spekulasjoner og grobunn for mistenkeliggjøring av enkelte grupper, at nordmenn ikke får vite hvem det er som begår de verste forbrytelsene?
– Dette skaper ofte masse spekulasjoner. Jeg mener det viktigste er at politiet er åpne på hvem som statistisk er hyppigst representert i kriminalstatistikken, og dessverre ser vi at politiet stadig mer forsøker å bortforklare og fordekke tall og fakta.
– Du har en familiebakgrunn som er forankret i et trossamfunn. Hvordan er ditt forhold til tro i dag?
– Det bruker jeg ikke mye tid på.
– Hva synes du om at Den norske kirke blander seg inn i politiske saker?
– Det burde de holde seg langt unna. Enkelte ganger fremstår kirken som en venstreorientert politisk tenketank, og det tror jeg skuffer mange som liker den tradisjonelle kirken.
– Flere aviser, blant dem Vårt Land, mener at islam og kristendommen er to alen av samme stykke. Er du enig i at islam kan sammenlignes med kristendom?
– Ja, det er masse som kan sammenlignes mellom kristendommen og kirken og mange personer og hendelser er omtalt både i bibelen og koranen. Kristendommen har dog vært gjennom mer reformasjon og moderne tilpassing enn hva islam har vært, noe jeg tror er helt avgjørende for de fleste religioner.
– Oslo har nå begynt å pynte gater i forbindelse med årets ramadan-feiring. Dette vil koste skattebetalerne i kommunen rundt 1, 5 millioner kroner. Hva slags tanker har du rundt dette?
– Det er et veldig feil signal å gi. Det har nylig blitt avslørt store problemer knyttet til æreskultur, sosial kontroll og religiøs tvang. Byrådet burde heller ta tak i slike problemer enn å bruke penger på å feire det som for mange kan fremstå som en del av årsaken til problemene.
– Habilitetssakene på Stortinget har rystet landet den senere tiden. Hva er dine tanker rundt dette, hva mener du skal til for at folk igjen kan få tillit til stortingspolitikere, og bør Erna Solberg igjen få bli statsministerkandidat?
– Dette er det opp til helt andre personer og organer enn meg å svare på.
– FrP gjør det veldig bra på meningsmålinger for tiden. Fortsetter dette, så vil partiet igjen kunne få både makt og innflytelse i en eventuelt ny borgerlig regjering. Hvem ser du for deg at det vil være mulig å sitte i regjering med?
– Dette er det opp til helt andre personer og organer enn meg å svare på.
– Hvordan opplever du at den sittende regjeringen har løst problemene med det som nå så populært kalles «dyrtid»?
– Ikke spesielt godt. Regjeringen har vært mer opptatt av at folk ikke skal være rike enn at folk ikke skal være fattige. Jeg tror det gjennomgående forklarer mange av problemene folk i dag opplever.
– Hvordan stiller du deg til Ola Borten Moes utspill om det grønne skiftet?
– Helt enig med han!
– Volden i skolene landet rundt bare øker og øker. Hva tror du er grunnen til dette?
– Jeg tror dette har sammenheng med mitt svar på økningen i ungdomskriminalitet. Det er ikke bare blant innvandrere det er en økning, så det er flere forklaringer. Noe kan kanskje også forklares med sosiale problemer barn og unge kan ha fått av nedstigningen under korona. Jeg håper det forskes mer på dette.
– Hva mener du om Norges holdning til det som skjedde etter den 7. oktober i Israel?
– Jeg synes regjeringen skulle vist mye mer uforbeholden støtte til Israel og vært raskere på banen med å både vise støtte og fordømme alt og alle som sto bak. Regjeringen burde selvsagt også stanset støtten til UNRWA etter avsløringene om at mange av deres ansatte på forskjellige måter kan ha vært involvert.
– Opplever du at Drammen er et trygt sted å bo?
– Ja, Drammen er generelt et trygt og godt sted å bo. Drammen har hatt mye lavere økning av ungdomskriminalitet enn Oslo og veldig mange andre byer. Men det er ikke trygt for unge å gå enkelte steder til enkelte tider, og det skal vi ta på aller høyeste alvor. Vi må aldri sitte stille å si at et sted er trygt, helt til det ikke er trygt lenger.
– Fossilbil eller elbil?
– Jeg har en av hver. Elbil er noe herk på vinteren om man trenger lang rekkevidde, veldig behagelig ellers. Hva som er best kommer an på hvilken behov man har. Jeg er ikke så bilinteressert, båt er mye morsommere.
– Hvis du fikk bestemme en ting i Norge akkurat nå, hva ville det være?
– Bytte regjering.
Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!