Jenter som står i spagaten mellom det norske samfunnet og familiens æreskultur, var på agendaen da H-magasin og Human-Etisk Forbund inviterte til frokostmøte.
Tallet på saker med såkalt æresrelatert vold i Norge økte med nesten 30 % på bare ett år, fra 2022 til 2023. Tallene har tredoblet seg siden 2015, og problemet finnes nå over hele landet.
Hina Lie Qazi-Aarud snakker om æreskulturen. Hun ble selv født inn i en pakistansk familie og utsatt for æresvold og negativ sosial kontroll fra ung alder. Allerede som åtteåring ble hun sjekket for sin «renhet» med instrumenter som ikke akkurat er ment for kroppen til en åtteåring.
Hun brøt etter hvert ut av æreskulturen, flyttet ut av familiens hjem og giftet seg med en norsk mann.
Qazi-Aarud betaler fortsatt prisen den dag i dag, forteller hun. Mannen hennes har aldri møtt hennes familie.
«Jeg trodde opprinnelig at det var den negative sosiale kontrollen som hadde påvirket meg mest. Så skjønte jeg etter hvert at det egentlig var sviket fra mine søsken som har hatt størst påvirkning».
Hun opplevde søsken som avslørte henne overfor resten av familien.
«Men jeg skjønner at de gjorde det for selv å få en pause fra volden og voldtekten».
Qazi-Aarud jobber nå i hjelpeapparatet for å hjelpe andre jenter og kvinner som er utsatt for æreskultur. Som daglig leder i Lenkeløs og rådgiver i NAV brenner hun for at disse kvinnene ikke skal måtte klare seg på egen hånd.
«Vi må snakke mye mer om æreskultur, og vi må hjelpe jentene som er utsatt», er budskapet til Qazi-Aarud.
I H magasin kan vi lese historien til anonyme «Zahra». Før hun giftet seg med personen familien hadde valgt ut til henne, dro hun til Paris for å få sydd sammen «jomfruhinnen». Hun var nødt til å blø på bryllupsnatta for å redde livet sitt, fortalte hun.
Kirurgen som gjennomførte operasjonen, mener selv at han redder liv med jomfruhinneoperasjonene sine.
Men hvilket ansvar tar kirurgen dersom jentene han opererer, likevel ikke blør, og dermed blir drept? spør Qazi-Aarud.
Førskoler i Malmö melder ikke fra om barn som blir utsatt for æresundertrykkelse
Terje Bjøranger er politiadvokat i KRIPOS og medforfatter av boka «Æresrelatert kriminalitet». Han understreker viktigheten av å se det store bildet.
«Ved arrangert ekteskap har overgrepet allerede vart i mange år, og det er det vi må til livs. Bryllupsnatten er bare familiens kvittering», sier han.
Med familien mener han ikke kjernefamilien, men storfamilien.
Bjøranger ser ofte alvorlige saker i familier som har bodd lenge i Norge og som har alle ytre tegn på være godt integrerte.
Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.