I et intervju med Al Jazeera går lederen av Samerådet, Aslak Holmberg, i rette med norsk og nordisk samepolitikk.
– Vi lever i et kolonisamfunn. Samer vet hvordan det er å bli marginalisert og miste sine landområder. Volden er på et annet nivå i Palestina, mens mye av det underliggende tankegodset er likt. USA og Europa har vist at de ikke evner å anerkjenne sin kolonihistorie fullt ut, sier Holmberg til Al Jazeera, og legger til:
– Vi på kanten nå. Settes vi under ytterligere press, kollapser vi.
I intervjuet uttrykker han også misnøye med at det samiske området er delt mellom Norge, Sverige, Finland og Russland, skriver Nettavisen.
Høyres stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim reagerer sterkt på uttalelsene til Holmberg.
– Det er spesielt å dra sammenligningen med hvordan palestinere i en blodig krig i Gaza har det akkurat nå, sier han, og legger til:
– Dette er den type retorikk jeg har advart mot. Den er polariserende og splittende. Det er en historiefortelling jeg tror mange historikere vil ha problemer med å akseptere, sier Thorheim.
Stortingsrepresentant Geir Jørgensen i Rødt støtter imidlertid lederen av Samerådet, og slår kraftig tilbake mot Thorheims kritikk.
– Jeg vil stille spørsmål om Bård Ludvig Thorheim i det hele tatt har lest sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som straks skal behandles i Stortinget, sier han, og legger til:
– At samerådspresidenten bruker uttrykket «settler-kolonialisme», er helt legitimt i den situasjonen vi har i deg.
Jørgensen mener Norge har en «bit for bit-politikk» som fratar samisk næringsliv muligheter. Han nevner Fosen og planer om fjordutslipp av gruveavfall.
– Denne uretten fortsetter med uforminsket styrke. Thorheim representerer her herrefolket og kapitalistklassen som ikke har noen grenser for hvor mye de vil forsyne seg av i de samiske områdene, tordner Rødt-politikeren.
Holmberg mener på sin side det er naturlig å bruke polariserende språk i en slik sak.
– Selvfølgelig vil ikke kolonisten anerkjenne koloniseringen. Det er svært negativt for kolonisten å anerkjenne, og da kan det naturligvis oppleves polariserende når vi påpeker strukturell urett.
Holmberg sier Samerådets hovedmål er at Norge og andre land skal følge menneskerettigheter og internasjonale avtaler. Han peker på vindkraftindustrien som et særlig relevant hinder akkurat nå.