Maldivenes president Mohamed Muizzu. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool, File)
Maldivene skal heretter ha et militært samarbeid med Kina. Et lite antall indiske soldater som i dag er utstasjonert i øystaten, må reise hjem.
Kina er i ferd med å spre sine tentakler utover stadig mer av Stillehavet og Det indiske hav. Dette skjer gjerne i form av at lokale makthavere inngår avtaler av ulike typer med regimet i Beijing.
I dette tilfelle er det den velkjente sydhavsidyllen Maldivene som havner innunder kinesisk innflytelsessfære.
Bakgrunnen er at Maldivene i fjor fikk ny president. Mohamed Muizzu var i valgkampen kritisk til India, samtidig som han tok til orde for tettere bånd til Kina.
Til manges forbauselse lyktes Mohamed Muizzu å vinne valget, med et budskap der blant annet tettere forbindelser til diktaturet i Kina var et element.
NTB-AFP melder om saken.
Dette samarbeidet skal i første omgang arte seg som en såkalt forsvarsavtale mellom Maldivene og Kina, opplyser øystatens forsvarsdepartement. Avtalen skal ikke innebære kostnader for Maldivene.
Kina er ikke kjent for å gi ved dørene, og byr neppe på garantier om å forsvare et annet land, uten å få noe tilbake.
Tidligere har India bidratt til å gi Maldivene en viss militær sikkerhet, ved å ha en mindre kontingent soldater til stede på øygruppen.
Det er snakk om 89 indiske soldater som befinner seg på Maldivene. Disse har nå fått beskjed om å reise hjem innen 10. mai.
Da vil trolig Kina plassere sine soldater der i stedet, i tråd med hva folket på øya åpenbart har stemt for. Det er uklart om det i første omgang vil være snakk om flere eller færre enn 89 kinesiske soldater.
Det den lokale befolkningen antagelig har glemt å ta med i beregningen, er at det neppe er like lett å bli kvitt det kinesiske nærværet, slik det nå har vært med det indiske.
Tvert imot kan folket i øystaten trolig heller kikke til blant annet Hong Kong, og få et bilde av sin egen, mulige fremtid.
Når Kina først har etablert seg, er det for å bli.
Forsvarsavtalen kan bli til bli til flere «avtaler», og båndene kan bli stadig tettere og mer omfattende. Spørsmålet er hvor mange av landets innbyggere som etter hvert vil oppleve det som spesielt positivt.
Maldivene ligger noen hundre kilometer sør for India, som ser med skepsis på Kinas økende innflytelse i øygruppen.
Det er en skepsis inderne deler med en rekke andre stater i regionen. Men på Maldivene var dette altså noe man ønsket.
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Husk å støtte Document: