Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Krever slutt på «småligheten». En samlet opposisjon på Stortinget vil tvinge regjeringen til å endre støtten til de få gjenlevende krigsseilerne.

Behandlingen av de norske krigsseilerne har vært et stridstema helt siden 2. verdenskrig.

De mange norske sjøfolkene som risikerte livet for landet gjennom hele krigen, ble i stor grad møtt med en kald skulder da de kom hjem etter at krigen var over.

Blant annet ble deres oppsparte lønninger gjennom krigsårene i praksis beslaglagt av staten, gjennom den omstridte Nortraship-ordningen.

Wikipedia beskriver dette slik:

Nortraships hemmelige fond ble opprettet under krigen, og sjøfolkene oppfattet at dette var deres penger som skulle utbetales etter krigen. Norske regjeringer var etter krigen ikke av samme oppfatning, og saken havnet i Høyesterett, der krigsseilerne tapte. Saken ble til slutt løst ved at Stortinget i 1972 bevilget krigsseilerne en ex gratia utbetaling.

Det resulterte i mange triste skjebner, der nerveproblemer, fattigdom, utenforskap og alkoholisme ble hverdagen for dem som hadde ofret så mye for landet.

Mange mener at krigsseilerne aldri har fått det de har krav på, og at det hele er en skamplett for myndighetene.

Nå prøver FrP å gi de ytterst få gjenlevende et visst plaster på såret.

Partiet står bak et forslag som går ut på at sivile personer som mottar krigspensjon, skal få støtte til en verdig alderdom, uavhengig av om de bor i Norge.

Samtlige opposisjonspartier bekrefter overfor NRK at de vil stemme for forslaget når det skal behandles 4. april. Dermed er det flertall på Stortinget.

NRK og andre norske medier har tidligere fortalt om den 102 år gamle krigsseileren Oscar Anderson. Han og kona fikk økonomiske problemer da han havnet på sykehjem i Storbritannia. Se Documents artikkel under.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har tidligere avvist å endre ordningen slik at også Anderson blir omfattet av den. FrPs Dagfinn Henrik Olsen kaller behandlingen «smålig».

– Vi har håpet at regjeringen skulle ta tak i dette. Krigsseilerne har ikke fått noen pen behandling av den norske stat. Det minste vi kan gjøre, er å sørge for at de som ikke har klart å ordne seg selv på en god måte, får en verdig alderdom, sier Olsen.

De norske krigsseilerne spilte en svært viktig rolle under 2. verdenskrig, ofte med livet som innsats. Behandlingen av dem som overlevde, har fått mye kritikk, og i 2013 beklaget daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på vegne av regjeringen.

Det er uklart hvor mange krigsseilere som fortsatt lever, men det er antatt at det er rundt ti.

Les også: 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.