Migranter ved mottaksstasjon i Tyskland. Foto: Sofia Eriksson / TT kod 10510

Hasso Plattner, en av Tysklands mest suksessrike forretningsmenn, tegner et mørkt bilde av hjemlandet og spesielt hjembyen Berlin. Han mener den er blitt fremmed for ham.

Innvandringen har satt sitt preg på de fleste deler av Tyskland, og hovedstaden Berlin er blant de byer som er mest endret de siste par tiår. Her er det lite igjen av den tyske kulturen mange forbinder med byen.

I stedet ser man kulturer fra Afrika, Midtøsten, Asia og Sørøst-Europa prege mer og mer av livet i byens gater, torg og parker. Det gjelder mer i noen bydeler enn andre.

Man hører summingen av fremmede språk, ser tilslørte kvinner, butikkskilt på arabisk, og man hører bønnerop fra moskeer.

Byen er knapt til å kjenne igjen. Mange tyskere våger likevel ikke snakke åpent om det, man bærer med seg sin frustrasjon i taushet og vemod.

Men noen tar bladet fra munnen og sier sin mening.

Den 80 år gamle forretningsmannen og milliardæren Hasso Plattner, som er grunnleggeren av programvaregiganten SAP, sier i et intervju med sveitsiske NZZ  at han ikke lenger besøker Berlin. Det til tross for at dette er hans opprinnelige hjemby.

Fria Tider skriver om saken.

I stedet holder han seg til «sitt Potsdam», der han mener utviklingen ikke har gått like raskt og like galt.

Hans beskrivelse av dagens Berlin er tydelig:

– At hele nabolag har blitt overtatt av arabere og at deres etikk og forståelse av loven praktiseres der (i Berlin), er ikke bra. Bak lukkede dører sier alle at noe har gått galt.

Plattner fortsetter:

– Men ingen sier åpent at det har gått galt og at vi må gjøre noe. Fordi det er upopulært å snakke om slikt.

I Tyskland er det ett parti som gjør nettopp det, og snakker om innvandringen og dens konsekvenser for landet. Nemlig  Alternative für Deutschland (AfD), som i senere tid har steget kraftig på meningsmålingene.

Men selv om Hasso Plattner deler partiets syn i den saken, er han ikke begeistret for AfD totalt sett.

Bekymringen for innvandringen i Tyskland strekker seg altså lenger enn til AfD og dette partiets velgere. Et økende antall tyskere, i flere partier, ser at landet har fundamentale problemer knyttet til befolkningsutviklingen.

Spørsmålet mange stiller seg, er når det skal bli et politisk flertall for å ta de drastiske grepene mange mener er helt nødvendige for å redde stumpene av Tyskland.

Les også: 

Tyskland: To ukrainske flyktninger knivstukket til døde av unge migranter

 

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.