Hvis den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz ender med å konkludere at AfD er ekstremistisk, slik lekkasjer til Süddeutsche Zeitung tyder på, kan ikke journalister lenger omtale partiet som andre partier, kunngjør Tysklands journalistforbund.
Det er i en pressemelding tirsdag at Deutscher Journalisten-Verband (DJV) formaner til å justere retningslinjene i medierapporter om partiet som er nest størst på meningsmålingene i Tyskland – i meldingen omtalt som «det såkalte Alternativ for Tyskland».
DJV-leder Mika Beuster, som altså uttaler seg om en tenkt fremtidig konklusjon fra sikkerhetstjenesten, tar til orde for advarsler på linje med dem man finner på sigarettpakker:
«Hvis dette blir den offisielle posisjonen til Verfassungsschutz, kan ikke vi journalistinner og journalister lenger beskrive AfD som et parti blant flere», sier DJV-leder Mika Beuster. Snarere må rapporteringen kontinuerlig vise til dette partiets ekstremistiske hensikter, mener Beuster: «Dette må dukke opp i artiklene våre som en advarsel det ikke er mulig å overse, som på sigarettpakker.»
Beuster mener at den forventede konklusjonen fra myndighetene må føre til sterkere politibeskyttelse av journalister som rapporterer fra arrangementer i regi av AfD, som etter DJV-lederens oppfatning har hatt en fiendtlig holdning til journalister helt siden partiet ble grunnlagt.
I en kommentar til anbefalingene fra det tyske journalistforbundet – som ikke er gjengitt i tyske medier, men kun figurerer på presseportal.de fordi den er offentliggjort på AfDs egne nettsider – kommenterer partiets leder Alice Weidel at DJV har endt opp med å legge seg selv på regjeringens linje og at dette ikke er medienes oppgave.
AfD-lederen avfeier at partiet noen gang har vært farlig, som en absurd påstand som ikke har noe med virkeligheten å gjøre, og at DJVs formaning skaper et feilaktig inntrykk av at journalister hittil har behandlet partiet normalt.
Journalistforbundet gjør seg til håndlanger for en regjering som har sviktet på alle områder og knapt har folkelig støtte lenger, istedenfor å opptre kritisk mot den samme regjeringen, som setter inn en innenlandsk hemmelig tjeneste mot opposisjonen, sier Weidel.
Mediene bør gå regjeringen etter i sømmene og ikke gjøre seg til talspersoner for dens oppfatninger, skriver sjefreporter Anna Schneider i en kommentar til saken hos Die Welt.
AfD setter journalistforbundets pressemelding i sammenheng med en kjennelse fra en delstatsdomstol (Landgericht) i Hamburg, som har pålagt mediet Correctiv – et tysk svar på en mellomting mellom Filter Nyheter og faktisk.no – å fjerne tre setninger i en reportasje om påstått hemmelig planlegging av massedeportasjoner under et møte i Potsdam i november, der AfD- og CDU-representanter møtte blant andre Martin Sellner, kjent fra den østerrikske identitærbevegelsen.
Men Correctiv hadde ikke gjort jobben med å begrunne det sensasjonelle oppslaget på en troverdig måte, fastslår retten. Mediet forsvarte seg forgjeves med at det ikke fantes noen annen tolkning av ting som rent faktisk ble sagt om tilbakekallelser av statsborgerskap.
Det var Correctivs oppslag om angivelig planlagte deportasjoner av millioner av uassimilerte innvandrere som var bakteppet for de landsomfattende massedemonstrasjonene mot AfD, skriver Die Welt, som opplyser at Correctiv nå erkjenner at AfD ikke planla noen ny «Wannsee-konferanse» – et ord som henviser til det tyske naziregimets planlegging av Holocaust i 1942.
DJVs pressemelding gir gjenlyd av en uttalelse fra Kringskastingsrådet leder og Norsk Presseforbunds tidligere generalsekretær, Per Edgar Kokkvold, som i en evaluering av dekningen av den amerikanske presidentvalgkampen i 2016 sa at NRKs behandling av Trump ikke skulle være nøytral, og begrunnet det med at Trump var en farlig psykopat som var uegnet til å lede USA.
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!