Onsdag kommer kontrollkomiteen med sin dom over habilitets-skandalene.

Det er ikke forventet at det blir noen strenge reaksjoner, og en skjennepreken er mest sannsynlig.

– Vi i komiteen prøver å bli enige om fornuftige endringer for fremtiden, sånn at man kan hindre at denne typen saker skjer igjen. Det har kanskje vært noe av det viktigste med hele dette grundige arbeidet, sier leder Peter Frølich (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget til NTB.

Kontrollkomiteen har jobbet med habilitetssakene til Erna Solberg (H), Anniken Huitfeldt (Ap), Tonje Brenna (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp).

Aksjemegler og forvalter Jan Petter Sissener har absolutt ingen forventninger i forkant av kontroll- og konstitusjonskomiteens rapport.

– Det virker som om politikerne tar vare på hverandre, først og fremst. Jeg har ikke noen forventninger til at det kommer noe revolusjonerende ut av komiteen, sier han til Nettavisen.

Sissener synes det er på tide at politikerne snart begynner å følge sine egne regler.

– De har pålagt finansbransjen strenge regler. De kunne begynne å følge de samme reglene selv. Det bør sitte mellom ørene at man ikke ansetter venner og kjente til organisasjoner man har et nært forhold til. Man handler ikke aksjer hvis man selv eller ens ektefelle er den som kan påvirke aksjemarkedet mest i Norge. Det er en selvfølge, sier han.

Dette er habilitetssakene

    • Tonje Brenna gikk i 2023 ut og opplyste at hun hadde brutt habilitetsreglene, blant annet ved å gi et styreverv til en nær venn.
    • Kort tid etterpå gikk daværende kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) av. Også hun hadde gitt viktige verv til venner.
    • I juli innrømmet daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) brudd på habilitetsreglene gjennom et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen. Også han gikk av.
    • Deretter var det daværende utenriksminister Anniken Huitfeldts tur i slutten av august. Hun innrømmet inhabilitet som følge av aksjehandler ektemannen hadde gjort, og ble senere byttet ut som statsråd.
    • Den siste saken handler om Høyre-leder Erna Solberg, som i flere år var statsminister mens ektemannen drev omfattende aksjehandel i en rekke selskaper som hun var inhabil overfor. Saken sprakk like før kommunevalget i september, men vokste etter hvert i omfang.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.