Regjeringen har lagt frem et lovforslag som er ment å ramme dem som bevisst eller ubevisst fremmer interessene til en «aktør». Justiskomiteen holdt tirsdag møte om loven, og fagdirektør Vidar Strømme fra Institutt for Menneskerettigheter bekreftet at loven kan ramme kritikk av Nato.

Strømme sa det var få begrensninger i hva som kan havne i søkelyset. Han indikerte at normal samfunnsdebatt kan havne i myndighetenes søkelys og sa han hadde mer tro på å la ytringsfriheten «arbeide».

Det var Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik som stilte spørsmål ut fra et tilsvarende dansk lovforslag. Det går ut på at man pådrar seg et objektivt ansvar ved å videreformidle propaganda fra f.eks. en trollfabrikk. Man pådrar seg således et straffeansvar selv om det skjer i god tro, men loven går også inn på de subjektive vilkår.

I en NTB-melding om omstrukturering av det amerikanske forsvar, heter det:

I tillegg skal det opprettes fem spesialstyrker rundt i verden med ekstra kapasitet innen cyberkrigføring, etterretning og langdistanseangrep.

Norge har nettopp utvidet den «omforente avtalen» med USA til å omfatte 12 baser i Norge der USA vil få ekstraterritorielle rettigheter, dvs. der det er amerikansk lov som gjelder. Det er ikke unaturlig å tenke seg at cyberkrigføring og etterretning vil kunne inngå i basene på norsk jord, og at denne kartleggingen vil kunne omfatte norske borgere.

For den som har fulgt med på oppbyggingen av den amerikanske sikkerhetsstaten er dette illevarslende. Ved å innføre «objektivt ansvar» kan hvem som helst bli holdt straffeansvarlig for å videreformidle skadelig innhold.

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.