LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad har gjentatte ganger advart mot at Norges Banks rentehevelser ikke ville hjelpe på inflasjonen, men snarere føre til økt arbeidsledighet og en ekstra belastning for norske husholdninger.
– Arbeidsledigheten har gått fra å være et mål til å bli et virkemiddel for Norges Bank. Vi opplever nå en villet økning i arbeidsledigheten, akkurat slik vi har advart mot, sier han.
Bjørnstad er sammen med resten av Arbeiderparti- og LO-ledelsen på Samak i København. Samak er den årlige samlingen av sosialdemokrater i Norden.
– Vi har hatt helt rett i vår bekymring. Situasjonen har vært svært alvorlig og nå kommer ledigheten – nøyaktig slik vi har forutsett, sier Bjørnstad, og viser til SSBs siste ledighetstall.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt for et par uker siden sin årstale der hun tok et oppgjør med LO-Bjørnstads angrep på bankens rentesettelse. Wolden Bache understreket at de følger svært nøye med på arbeidsledigheten og at de tar det med i beregningen når renten settes.
Sentralbanksjefen tror renten vil være høy en stund fremover
Roger Bjørnstad er ikke imponert over sentralbanksjefen.
– Jeg hører det Ida Wolden Bache sier, men hun følger det ikke opp i rentesettingen. Rentene i Norge har økt like mye som i utlandet, da er økt arbeidsledighet konsekvensen. Inflasjonen i Norge er i stor grad importert og vil komme ned av seg selv, sier Bjørnstad, og fortsetter:
– Realiteten er at Norges Bank bruker arbeidsledigheten til å få bukt med inflasjonen, eller for å redusere aktivitetsnivået i økonomien for å bruke deres egne ord.
Bjørnstad legge skylden på Regjeringen.
– Hvis du syns det har blitt trangere økonomisk med Arbeiderpartiet i regjering, har du helt rett – også i europeisk sammenheng.
Bjørnstad trekker fram at norske husholdninger allerede før rentehevingene hadde Europas høyeste rentebelastning. Nå har nordmenn dratt voldsomt ifra og har over dobbelt så høy rentebelastning enn noe annet europeisk land.
– Norske husholdninger har opplevd renteøkningene langt tøffere enn i alle andre land. Eierlinja i boligpolitikken uten tilstrekkelig boligbygging gjennom årtier, har gitt rekordhøy gjeld. Med flytende renter, har norske husholdninger gått gjennom dyrtida med langt høyere utgifter enn i andre land, avslutter Bjørnstad.