Observatører ser med bekymring på hvordan kriminelle aktører får boltre seg i byggenæringa. Dette melder Dagsavisen.
ID-tyveri, svindel, trusler, lønnstyveri, hvitvasking, trygdebedrageri, lånebedrageri og menneskehandel. Dette er noe av det Lars Mamen og kollegene i Fair Play Bygg Oslo og omegn støtte på i 2023.
Denne uka holder de årskonferanse, hvor de legger fram rapporter fra arbeidet sitt i det foregående året. Det er oppsiktsvekkende lesning.
Trusselaktører er det Fair Play kaller kriminelle aktører som bruker arbeidslivet til å hente ut, eller hvitvaske, utbytte, forklarer Lars Mamen til Dagsavisen.
«Noen av dem bruker grove metoder som vi kjenner igjen fra andre typer kriminalitet, som trusler og vold, og rekruttering av folk i sårbare posisjoner. Kripos har nylig kommet med en trusselvurdering. Der skriver de rett ut at en del av de organiserte kriminelle nettverkene bruker byggebransjen til å skape en legal fasade for aktivitetene sine».
Mamen forteller at basert på sakene de har rapportert inn, kan de se at kriminaliteten også blir grovere.
En av sakene som tok mye tid og kapasitet for dem i fjor, var et nettverk bestående av kriminelle aktører som drev med bedrageri og konkurskriminalitet. Fair Play mistenker også at dette nettverket er knyttet til kriminelle miljøer som har brukt byggebransjen til å hente ut stor profitt.
«De har brukt konkursinstituttet til å slå egne bedrifter konkurs stadig vekk, og overført tapet til samfunnet. I det nettverket var det også arbeidere som ble veldig grovt utnytta, helt på grensa til hva man kan kalle tvangsarbeid», kommenterer Mamen.
Enkelte kriminelle vet også å benytte seg av mulighetene som ligger i digitaliseringa av samfunnet. Fair Play kjenner til tilfeller der arbeidere har fått sin digitale ID stjålet av arbeidsgiver, som i sin tur har brukt disse til å ta opp lån eller starte bedrifter, uten at arbeiderne vet om det.
«Jeg mener at tyveri av ID er som en form for moderne slaveri. Det kan hentes ut langt høyere utbytte gjennom dét enn gjennom tradisjonelt tvangsarbeid hvor man tenker at man står i lenker og bygger en vei. Det er muliggjort ved at det skal være enkelt å opprette bedrifter og få banklån».
Lars Mamen understreker at det ikke er sånn at byggebransjen preges av kriminelle aktører, men at det er godt spillerom for dem som ønsker å drive på den måten.
«Disse kriminelle aktørene kommer gjerne inn som underleverandører på store og små byggeplasser. De forslummer byggebransjen, og de er også i en posisjon til å bruke korrupsjon, bestikkelser og trusler for å vinne anbud».
Det er først og fremst utenlandske arbeidstakere som blir utnyttet av trusselaktørene. Dette er typisk arbeidere fra fattige land i EU, som ofte kommer til Norge med veldig lite penger og er sårbare.
Fair Play har foreslått for regjeringen at det bør komme en ny paragraf i straffeloven om grov utnytting. Det har de lovet å se på, sier Mamen, men han ber også politiet om å ta sakene mer alvorlig.
«Så er det igjen dramatiske konsekvenser for dem som blir misbrukt på denne måten. De blir fanga i gjeld som bakmennene kan bruke til å rekruttere til andre typer kriminalitet. Det gir også muligheter for trygdebedrageri, og dette må samfunnet ta mer alvorlig».
Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!