Når gruve 7 legges ned på Svalbard neste år er det ikke bare slutt på kullproduksjonen. 70 arbeidere mister livsgrunnlaget og retten til bolig. Dermed svekkes norsk tilstedeværelse og beredskap på Svalbard.
Men det hjelper ikke. Det grønne skiftet trumfer alle andre hensyn.
Det er FriFagbevegelse.no. som forteller om den sørgelige slutten på industrieventyret. At Norge gir seg betyr ikke slutten på kull på Svalbard. Russerne fortsetter sin gruvedrift i Barentsburg.
Avviklingen av Norges siste kullgruve blir en kostbar affære
Det skal mye til at regjeringen snur. Kull er et fyord for omleggingen til et nullutslippssamfunn. Men formann for Gruveklubben til Store Norske har ikke gitt opp håpet om at noen i Oslo tar til sunnfornuft.
Nå har han skrevet et brev til næringskomiteen på Stortinget der han etterlyser en plan. Om politikerne har et ønske om at Store Norske skal være en stor aktør for staten på Svalbard, så er de nødt å komme på banen nå, mener klubblederen.
«På Svalbard er det sånn at boligen din er tilknyttet arbeidsgiver. Om du mister jobben, mister du også boligen, og da må du flytte. Da er det kanskje ikke bare du som må flytte, men også partneren din, barna i barnehagen, og barna på skolen», påpeker Mjelde.
I brevet til næringskomiteen poengterer han at det kan være snakk om så mange som mellom 200 og 300 personer som nå kan miste muligheten til å bli værende på den arktiske øygruppa.
«Politikerne må komme med en plan nå, for snart er det bare et år igjen av gruvedrifta», sier Rune Mjelde til FriFagbevegelse.
Driften i Gruve 7 skulle opprinnelig opphøre i 2023, men høsten 2022 kom nyheten om at gruvevirksomheten på Svalbard skulle fortsette i to år til, altså fram til 2025.
At det blir stopp, betyr derimot ikke at det er tomt for kull. Ifølge Mjelde er det fortsatt ressurser igjen.
Arbeidsmanden har tidligere skrevet om at over halvparten av kullet som importeres til Norge kommer fra omstridte gruver i Colombia.
«De sitter på rapporter som viser elendige og umenneskelige arbeidsforhold, men velger å se andre veien. De godtar at norske selskaper importer produktet i stedet for å hente kull fra oss. Det synes jeg er en skandale, og en skam at regjeringen godtar», mener Mjelde.
Han forteller at den kommende nedleggelsen av Gruve 7 oppleves som sårt for de ansatte.
Longyearbyen vil sende ekstra strømregning til fire statlige selskap
Statssekretær Tore O. Sandvik i Nærings- og fiskeridepartementet hevder at behovet for kull vil reduseres betraktelig når verden skal gjennom en energiomstilling som gjør at man må investere stort i fornybar energi og elektrifisering.
Statssekretæren legger til at det er helt nødvendig for det grønne skiftet at norsk industri får tilgang til råvarer som er produsert i henhold til sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.
Han forteller at det jobbes med å utvikle og ta i bruk teknologi som gjør det mulig å fase ut bruken av fossilt kull til fordel for eksempelvis biokull – men dette ligger et godt stykke fram i tid.
Bengt Rune Strifeldt er medlem i næringskomiteen på Stortinget og er mineralpolitisk talsperson for Fremskrittspartiet (FrP). Han skriver i en e-post til Arbeidsmanden at partiet ser med bekymring på redusert norsk tilstedeværelse på Svalbard, når driften i Gruve 7 avvikles neste år.
«Vi må løfte svalbardpolitikken for å styrke suverenitet, sysselsetting og energisikkerhet på øygruppen», sier Strifeldt.
Han forteller at partiet i fjor fremmet et forslag om å sikre kullgruvedrift på Svalbard utover 2025, og om nødvendig skalere driften opp, men at det bare var FrP som stemte for forslaget.
«Fremskrittspartiet er pådriver for å opprettholde norsk gruvevirksomhet og for få realisert nye gruve- og mineralprosjekter i Norge, men opplever at norske myndigheter, finansinstitusjoner og miljøaktivister undergraver mineralnæringen», sier Strifeldt og legger til: