Elbiler utgjør en nasjonal risiko for britene. I forrige uke beordret Office for Product Safety and Standards selskapet Wallbox til å slutte å selge sine Copper SB-ladere, fordi hackere potensielt kunne få tilgang og ramme strømnettet ved å slå på tusenvis av ladere samtidig.
Men trenger britene egentlig utenlandske fiender for å ødelegge sine egne strømleveranser? Nei, skriver Ross Clark i The Telegraph. For Storbritannia beveger seg mot en energikrise ved egen hjelp.
Hvem som vinner neste valg er tilnærmet uinteressant, for både Labour og Det konservative parti er fortsatt på full jakt etter å kutte utslippene ved å avkarbonisere strømnettet. Labour påstår de skal klare dette innen 2030, mens Tory-partiet sier de trenger fem år ekstra.
Dette krever at alle gasskraftverk stenges ned, hvis noen ikke plutselig oppdager en magisk løsning på karbonfangst og -lagring. Uansett vil en slik løsning koste enorme summer, hvis det i det hele tatt er mulig.
Britiske kjernekraftverk nærmer seg slutten. Hva skjer hvis det planlagte Hinkley C-kraftverket blir forsinket? Da er britene helt uten tilgang på kjernekraft, og må stole på sol- og vindkraft, kombinert med hydrogen som brukes når det ikke blåser eller solen ikke skinner. Dette er helt umulig å få til. Teknologien er ikke ferdig utviklet, og hydrogenløsninger sørger for at opp mot 80 prosent av energien forsvinner under lagringsprosessen.
Import av strøm er en mulighet, men hvem skal levere rundt 25 prosent av strømmen britene trenger, i et Europa som ikke akkurat flommer over av energi?
I denne varslede katastrofen forsøker britiske myndigheter å forverre situasjonen ved å presse alle over på elbiler og elektriske varmepumper. Dette vil kun øke presset på strømnettet. Dessuten er det svært mange briter som rett og slett ikke har råd til slike kostbare løsninger.
Som her i Norge har britene satset på såkalte «smarte» strømmålere. Planen er å styre strømforbruket ved å presse prisen til himmels når vinden ikke blåser sånn akkurat passe. Regningen for å vedlikeholde disse strømmålerne sendes til forbrukerne, som kun blir tildelt ett års garanti. De gamle strømmålerne var strømleverandørens eiendom, og dermed var det leverandøren som hadde ansvar og utgifter hvis det oppsto feil.
Dessuten er det mange av de nye målerne som ikke virker. National Audit Office hevdet i mars 2023 at 3 millioner strømmålere ikke virker, og en av tre rapporterer om problemer.
The Government admitted in December that 2.7 million out of 33 million smart meters are working in “dumb” mode.
Et av problemene er at strømmålerne er koblet til gamle mobilnettverk (2G og 3G). Disse nettene skal slås av i 2033. Da må alle strømmålere byttes ut, og prisen kommer til å bli høy.
Britene trenger ikke utenlandske fiender som sørger for strømbrudd og samfunnsmessig kollaps. Dette klarer britiske myndigheter helt selv, ved å skape en situasjon hvor strømnettet trues av helt vanlige energikunder som gjør vanlige ting på en vanlig vinterkveld.