Nederlands statsminister Mark Rutte. Foto:  AP Photo/Omar Havana

Nato-tungvekterne Storbritannia og Frankrike er blant flere som vil ha Nederlands avtroppende statsminister Mark Rutte som Nato-sjef etter Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har til høsten sittet 10 år som generalsekretær i Nato, og han har erklært at han da vil gå av.

Hans engasjement er blitt fornyet flere ganger, men nå sier han altså at nok er nok.

Spørsmålet om hvem som skal ta over, har lenge vært et tema i Nato-kretser.

Flere kandidater har vært nevnt, som Storbritannias, forrige forsvarsminister Ben Wallace og Danmarks  statsminister Mette Frederiksen. I tillegg har det fra Nato-land i Øst-Europa vært uttrykt at den neste lederen for alliansen bør komme fra deres region.

Men nå tyder mye på at det går i retning av Nederlands avtroppende statsminister Mark Rutte.

NTB-Reuters melder om saken.

Det britiske utenriksdepartementet kunngjorde støtten til Rutte i en uttalelse torsdag.

Senere på dagen sa en høytstående fransk tjenestemann at også Frankrike støtter opp om Rutte som ny Nato-sjef. Ifølge den ikke navngitte tjenestemannen var president Emmanuel Macron tidlig ute med å støtte Rutte og snakket med ham om toppjobben allerede i fjor.

Og ikke minst:

Tidligere torsdag skrev Politico at også USAs president Joe Biden har stilt seg bak Rutte. Biden har ennå ikke uttalt seg offentlig, og Politicos opplysninger stammet fra en ikke navngitt amerikansk kilde.

Dansk nei

Da Danmarks statsminister Mette Frederiksen torsdag presenterte en sikkerhetsavtale med Ukraina, fikk hun igjen spørsmål om Nato-jobben.

Hun gjentok at hun ikke er aktuell og sa hun ville takke nei om hun ble tilbudt den.

Estlands statsminister Kaja Kallas og Latvias utenriksminister Krisjanis Karins har signalisert interesse for toppjobben, men har ikke blitt formelt presentert som kandidater, forteller kilder i diplomatiet.

Bred støtte

To diplomater sier Rutte har støtte fra rundt 20 av de 31 medlemslandene i alliansen, men en høytstående diplomat advarer samtidig mot å ta utnevnelsen for gitt.

Det er ventet at Tyskland også vil støtte den avtroppende nederlandske statsministeren. En talsperson for Polens utenriksdepartement sier de ikke har bestemt seg ennå.

I tillegg har kilder i diplomatiet pekt på Ungarn og Tyrkia som land som kan drøye med å stille seg bak en kandidat. De to landene har ikke kommet med noen umiddelbar uttalelse om hvor de står.

Alliansens leder velges normalt gjennom at det oppnås enighet mellom medlemslandene. Det er uklart om land som Ungarn og Tyrkia vil benytte muligheten til trenering også her, som de har gjort i spørsmålet om svensk Nato-medlemskap.

57 år gamle Rutte har vært statsminister i Nederland siden 2010. Ifølge USAs Nato-ambassadør Julianne Smith har han «vist interesse for jobben» som Natos generalsekretær.

Krevende oppgaver i vente

Enten det blir Rutte eller en annen som ender opp i sjefsstolen ved Natos hovedkvarter i Brussel, har vedkommende en krevende oppgave i vente.

Ikke minst må den nye Nato-sjefen jobbe med å opprettholde støtten til Ukraina, men samtidig være på vakt mot en opptrapping som kan trekke alliansen inn i en direkte konflikt med Russland.

Avhengig av resultatet av valget i USA i november kan den påtroppende generalsekretæren også få utfordringer med å sikre USAs fortsatt stabile og sentrale plass i alliansen.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.