Over 800 kg kokain funnet i fruktkasser på et Bama-lager i Oslo,  norgeshistoriens største kokainbeslag. Foto: Oslo Politidistrikt / NTB

En ny rapport fra politiet peker på trusler fra kriminelle nettverk fra blant annet Sverige, Marokko, Albania og Litauen. Dette er ofte svært voldelige miljøer.

Det er en dyster og skremmende utvikling som nå beskrives av politiet i en ny rapport. Her berettes det om et økende trusselnivå fra store, internasjonale kriminelle nettverk.

Rapporten peker på fem konkrete trusler som utgjør en alvorlig trussel mot Norge, opplyser Kripos i en pressemelding.

– Vi ser at det er en alvorlig situasjon der Norge kan bli et transittland for narkotika, og at både politiet, Tolletaten og andre samfunnsaktører må samarbeide og jobbe målrettet for å motvirke denne utviklingen, sier leder Eivind Borge for etterforskningsavdelingen i Kripos.

Rapporten peker spesielt på trusler fra svenske, marokkanske, albanskspråklige og litauiske kriminelle nettverk. Det er snakk om garvede gjenger/grupperinger med til dels store ressurser og svært lite av skrupler.

Deres virksomhet forbindes gjerne med grov vold, ofte med utstrakt bruk av skytevåpen.

En del av disse miljøene har igjen kontakter og samarbeid med nettverk i andre deler av verden, som de brutale narkotika-kartellene i Sør- og Mellom-Amerika.

Norsk politi, med sine begrensende ressurser, vil få en tøff utfordring i møtet med slike nettverk.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen melder om saken.

– Dette er nettverk vi ser har et transnasjonalt perspektiv, som opererer i Norge. Flere av disse har direkte kontakt med narkotikakartell i Sør-Amerika og forsyner norske kriminelle nettverk med narkotika. De er høyst profesjonaliserte og leverer forskjellige typer tjenester i den kriminelle verdikjeden. Vi ser også at flere av nettverkene har kontroll på store deler av denne verdikjeden selv, sier Borge.

Venter økning av svensk kriminalitet

Kripos anslår at svenske kriminelle vil fortsette å utvide sin virksomhet flere steder i Norge.

– Den ekstreme volden som kriminelle i svenske narkotikanettverk utøver, er kalkulerende, grenseoverskridende og selges som bestillingsoppdrag i kriminelle miljøer. Aktører fra narkotikakriminelle nettverk og gjengmiljøer i Sverige knyttes til bestillingsoppdrag på vold og frihetsberøvelse i Norge, skriver Kripos.

De venter at svenske kriminelle med betydelig voldspotensial vil fortsette å være aktive på norsk jord i 2024. De trekker fram det svensk-kurdiske Foxtrot-nettverket som har tilknytninger til flere politidistrikter i Norge.

– Norsk politi er kjent med flere trusselsaker knyttet til aktører med koblinger til Foxtrot-nettverket. Brutte avtaler, feilede narkotikaopplegg og personkonflikter går igjen som utløsende faktorer for trusler og voldsoppdrag.

Høyre: – Politiet har ikke nok ressurser

Høyres justispolitiske talsperson, Ingunn Foss, mener rapporten vitner om en situasjon som er ferd med å komme ut av kontroll.

– Det er den siste rapporten i rekken som viser det samme bildet: Kriminaliteten i Norge øker, og de kriminelle nettverkene utgjør en stadig større trussel mot tryggheten vår. Ikke bare blir de flere og farligere, men de utnytter også flere barn og unge enn før, sier Foss til NTB.

Foss mener politiet mangler ressurser for å håndtere situasjonen.

– Politiet står i en svært alvorlig situasjon samtidig som kriminaliteten øker kraftig. Forebyggende avdelinger legges ned, og flere hundre politifolk har mistet jobben siden justisministeren tiltrådte. Politifolk gjør en formidabel innsats hver eneste dag, men de har rett og slett ikke ressursene de trenger for å håndtere situasjonen, sier hun.

Krevende tollarbeid

Om få uker kommer politiets årlige trusselvurdering, hvor politiet vil redegjøre nærmere for hvordan trusselen fra organisert kriminalitet i Europa aldri har vært høyere, opplyser Kripos videre.

– Dette blant annet på grunn av økt profesjonalisering, grensekryssende samarbeid og stadig mer komplekse forretningsmodeller, sier leder Ole Jørgen Arvesen for avdeling for fellesoperative tjenester.

Fjoråret ble et rekordår for kokainbeslag i Norge. Den norske tolletaten står i første linje i smuglingsbekjempelsen, understreker tolldirektør Øystein Børmer.

– En trend med Norge som transittland, ikke minst sjøveien, vil stille oss overfor nye og store utfordringer i Tolletaten. Norge har verdens nest lengste kystlinje, noe som gjør dette til en svært krevende kontrolloppgave for oss, sier han.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.