Høyesterett i Oslol. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Hva bruker politi og rettsvesen sine ressurser på? Den såkalte musefellesaken er et talende eksempel, nå skal den opp i Høyesterett, ikke for første, men for annen gang.
En kvinne ble før jul dømt i Frostating lagmannsrett for å bruke ei bøtte med frostvæske til å fange mus på låven.
Dette førte til politianmeldelse, tiltale og og påfølgende rettsaker.
Denne saken, om skjebnen til noen mus, har etter hvert nådd frem til landets Høyesterett. På veien dit har hundrevis, om ikke tusenvis, av arbeidstimer blitt brukt til saksforberedelser og møysommelig behandling gjennom rettssystemet.
Det er selvsagt snakk om millionkostnader.
Ikke nok med det, saken er også et eksempel på hva som faktisk blir prioritert, mens massevis av andre saker henlegges.
Det skal vanligvis en god del til for at saker når frem til Høyesterett, og svært sjelden blir saker behandlet der to ganger. Da må det normalt handle om svært viktige spørsmål.
Eksempler på det utall av saker som henlegges, og anses langt mindre viktige enn musefellesaken, er det meste som handler om hverdagskriminalitet, tyverier, innbrudd, hærverk osv,
Denne omtalte, og altså topp-prioriterte saken går nå inn i sin runde nr. 2. i landets øverste rettsorgan. Det fremkommer av en beslutning Høyesteretts ankeutvalg fattet onsdag, skriver Driva.
Slik startet det hele:
Den dømte kvinnen la ut et bilde av en hjemmelagd musefelle og ble anmeldt av dyrevernorganisasjonen Noah for brudd på dyrevelferdsloven. Politiet mente fellen ikke var en forsvarlig avlivningsmetode av mus og ga kvinnen en bot på 6000 kroner.
Fella besto av ei bøtte med frostvæske og en bamsemums og skal ha tatt livet av et hundretalls mus.
Saken har allerede vært innom Høyesterett en gang tidligere i forbindelse med at ankeutvalget i september i fjor opphevet lagmannsrettens opprinnelige beslutning om å nekte anken fremmet, melder Rett24.
Det er advokat John Christian Elden som skal representere kvinnen i Høyesterett.
Det er ennå ikke tatt ut tilsvarende saker som gjelder mygg, veps og maur. Heller ikke saker som gjelder avlivning av fisk har så langt nådd Høyesterett. Men det er kanskje neste steg i denne utviklingen.
Bestill fra Document i dag:
Husk å støtte Document: