LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Terje Pedersen / NTB
Penger blir det viktigste for LO – og forbundene vil kreve økt kjøpekraft så det merkes. I dag vedtar LO kravene i årets hovedoppgjør, og truer med storstreik.
Ikke uventet kommer LO til å prioritere mer penger og økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør.
Dette ble understreket av LO-leder Peggy Hessen Følsvik på et presseseminar fredag.
Hun var også tydelig på at det skal gis mest til dem av oss som har minst, noe som også er temmelig kjente toner fra LO-ledelsen.
NTB-Steinar Schjetne melder om saken.
– Det er den tilbakemeldingen jeg får når jeg snakker med medlemmer og tillitsvalgte. De er veldig tydelige på at det er trange tider, og at kjøpekraften er blitt dårligere. Så at det er kroner og øre som er viktige for folk nå, det er det ingen tvil om, sier Følsvik til NTB.
I innstillingen som skal behandles på møtet tirsdag, er «hovedkravet for lønn økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser». LO-sekretariatet foreslår også at det særlig prioriteres «en rettferdig lønnspolitikk som motvirker lavlønn og prioriterer likelønn».
Også enkelte andre felter vil være viktige for LO:
– LO mener det er behov for en bred etter- og videreutdanningsreform og vil stille krav i forbindelse med dette. Reformen skal utformes og finansieres gjennom et trepartssamarbeid, framgår det av innstillingen.
Det blir blant annet fremsatt krav om språkopplæring betalt av arbeidsgiver i arbeidstiden.
Må over 4,1 prosent
Lønnsveksten i år må overstige den anslåtte prisveksten på 4,1 prosent for at folk reelt sett skal få mer å rutte med.
For en arbeidstaker med 600.000 kroner i lønn betyr det lønnstillegg i år på mellom 25.000 og 30.000 kroner.
– Tallene fra Teknisk beregningsutvalg viser at det er rom for et godt oppgjør, sa Følsvik fredag.
Det hører med til bildet at industribedriftenes lønnskostnadsandel – den delen av bedriftens utgifter som går med til å betale ut lønninger – har sunket fra gjennomsnittlig 80 prosent de siste 20 årene til 71,6 prosent i fjor.
Det betyr at bedriftene og eierne tok en større del av kaka i fjor, på bekostning av andelen til de ansatte, påpeker LO.
– Lønnsoppgjøret handler om at vi som arbeidstakere skal ha vår del av kaka. Vi jobber altså ikke for at arbeidsgiverne skal legge all verdiskapinga i madrassen, eller for å si det på en annen måte: Ta med seg de pengene til Sveits, sa LO-lederen da hun arrangerte presseseminar sammen med sjeføkonom Roger Bjørnstad.
Hun kalte utviklingen «dramatisk»:
– Vi har sett en tendens over år nå der lønnsandelen har gått ned. Det kan vi ikke fortsette med. Vi er nødt til å få snudd denne utviklingen, sa Følsvik til NTB.
Fellesforbundet vil gå først
Etter alt å dømme er det Fellesforbundet og leder Jørn Eggum som først skal møte Norsk Industri for å meisle ut et lønnsoppgjør, et oppgjør som så vil sette en være norm for resten av det organiserte arbeidslivet.
– Tilbakemeldingene vi har fått er entydige. Etter år med høy inflasjon og et stadig tøffere rentenivå, er økte lønninger det aller viktigste for folk, slo Eggum fast etter at forbundsstyret hadde fattet sitt vedtak i slutten av januar.
* Hovedkravet er at lønningene må øke mer enn prisveksten.
* I tillegg vil forbundet at lavtlønte skal ha et ekstra lønnstillegg i form av et kronetillegg.
* Forbundet krever også en bred etter- og videreutdanningsreform.
Den «uløselige» konflikten
På den ene siden arbeider Norges Bank og finansmyndighetene for å holde inflasjonen nede, noe som forutsetter et mest mulig moderat lønnsoppgjør.
På den annen side krever altså LO nå et «godt oppgjør» i form av solide lønnstillegg for sine medlemmer, og alle vet at det i verste fall kan bli store, kostbare og destruktive streiker i forbindelse med oppgjøret.
LO-leder Følsvik har allerede varslet at «storstreik» kan bli utfallet, dersom kravene ikke innfris.
Denne kabalen er uhyre krevende, og det kreves gjerne en kompromissvilje som ikke alltid er like lett å få øye på hos partene.
Det kan bli vrient for myndighetene å holde prisveksten under kontroll i resten av 2024.
(Saken er oppdatert).
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Husk å støtte Document: