Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Politiansatte opplever at omfanget av vold og trusler i jobben stadig øker.
De ansatte i politiet her i landet opplever jobben sin som stadig mer utsatt og farlig.
I en undersøkelse gjennomført av Politiforum, svarer 63,1 prosent av politiansatte at de mener det har blitt mer vold, mens 69 prosent mener det har blitt mer trusler i senere tid.
NTB melder om saken.
En slik utvikling skaper naturlig nok en utrygghet i jobben, som igjen kan føre til at politifolk slutter i yrket, og at det samtidig blir vanskeligere å rekruttere nye.
Resultatet blir et stadig mer svekket politikorps, i møtet med et stadig mer utfordrende kriminalitetsbilde.
I Sverige er dette et kjent problem for etaten, noe Document tidligere har omtalt, se artikkel under.
Document skrev blant annet:
En ny studie viser at svenske politifolk får psykiske plager av å jobbe i de såkalte utsatte områdene, også kjent som innvandrergettoer. Daglige trusler og vold gjør at mange slutter i yrket.
Tallene for anmeldelser nokså stabile
Samtidig som de politiansatte selv melder om et mer krevende hverdag, med mer vold trusler, står tallene for anmeldelser av slike forhold nokså stille fra året før.
I 2023 ble det anmeldt 1667 tilfeller av vold og 862 tilfeller av trusler mot politiansatte. Til sammenligning ble det i 2022 anmeldt 1665 tilfeller av vold og 885 tilfeller av trusler, skriver Politiforum.
Totalt sett var det altså en nedgang på 21 anmeldelser, siden det var noe lavere tall for trusler. Antallet voldsanmeldelser økte marginalt.
Hovedverneombud Audun Buseth i politiet mener en utfordring er at det er for stor usikkerhet knyttet til dette tallmaterialet.
– Jeg mistenker at det er mørketall, sier han.
Det kan innebære at mange politifolk etter hvert blir så «vant» til en hverdag med vold og trusler, at terskelen for å anmelde blir høyere.
Samtidig ser man kanskje at slike anmeldelser ofte ikke fører frem til dom.
Eksempelvis har Document i flere saker omtalt det økende antallet svært unge voldsutøvere politiet nå har å hanskes med. Ofte er det snakk om barn og unge helt ned i 12-14 prs alder.
Anmeldelser mot så unge personer gir sjelden annet enn merarbeid for politiet, og kan oppleves å ha liten hensikt for den enkelte politiansatt.
Seniorrådgiver Carsten Busch i Politidirektoratet mener også det er umulig å si om de nye tallene faktisk representerer en utflating av økningen i vold og trusler mot politiet.
– Dette er ingen trend, men en endring fra ett år til et annet. En trend har et lengre perspektiv, og der peker pilene oppover, sier Busch.
I tillegg frykter både Buseth og Busch at politiets trange økonomiske tider vil gå utover fokuset på arbeidsmiljø og HMS
Les også:
Svenske politifolk orker ikke mer: Flykter fra jobbene i «utsatte områder»
Støtt Document:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag: