Forfatter og samfunnsdebattant, Sumaya Jirde Ali tør omsider å snakke høyt i offentligheten igjen.
Rasisme er ran, skriver hun i innledningen på sin nyeste bok «Et liv i redningsvest». Den kom i oktober, ett år etter hendelsen som rev henne ut av hverdagslivet, ut av offentligheten.
Ali omtaler det bare som «hendelsen», det som skjedde på Bar Boca i oktober 2022, skriver Klassekampen.
På den vesle baren ble hun utsatt for et verbalt angrep av komiker Atle Antonsen, som hun anmeldte for rasisme og truende oppførsel. Hun delte detaljene på Facebook, og snart var stormen total. Senere henla Riksadvokaten saken, fordi han mente angrepet var «et mislykket forsøk på satire». Ali ble nedrent av hets og trusler og måtte få voldsalarm.
Det var ikke første gang hun hadde fått.
Ali, som ble født i villmarken i Somalia, ble nemlig hetset av det tidligere nettstedet Resett, ifølge henne selv.
– Da jeg ble hetset av Resett, og folk hadde fått det med seg, så kunne fremmede snakke til meg på gata uten å være klar over at det er et åpent sår. Det var i hovedsak bare kjærlighet, men jeg ba ikke om det. Det har forlenget min prosess, sier hun.
Ali er den midterste i en søskenflokk på seks, og kom til Norge da hun var syv år. Som politisk opposisjonell var faren i livsfare, forteller hun. Utover det vet hun lite om farens flukt.
– Det har aldri vært rom for oss til å grave i hva han har opplevd. Jeg antar at han prøver å skjerme oss for sine traumer, sier Ali.
Faren fikk asyl i Norge og skaffet seg leilighet i Bodø, og to år etter kom de andre på familiegjenforening.
Ali hevder at rasisme har vært en gjennomgangstone hele veien i hennes liv.
Det var som å drukne, forteller hun. Angst, depresjon og selvmordstanker tok overhånd. To ganger ble hun innlagt.
– Jeg er så glad for at jeg er tilbake i meg selv. For det har vært en usedvanlig lang kamp, sier Ali.
Sumaya Jirde Ali er er imidlertid tilbake for full og har blitt fast litteraturkritiker i Aftenposten og Vinduet, samt teateranmelder i Norsk Shakespearetidsskrift. Hun tar master i sosialantropologi, lager kortfilm om hverdagslivet i Somalia og skriver barnebok om katten Hassan.
Ali har reist fire ganger på ferie til sitt fødeland. Den første gangen var i 2015, og den foreløpig siste nå nylig etter råd fra legen.
Hun ble derfor med moren sin til Somalia og møtte tanten og bestemoren.
– Det var så fint. Jeg elsker dem så høyt. Jeg kunne gråte, være høyt og lavt, opp og ned, og senke skuldrene fullstendig. I Somalia har man ikke hastverk; tida som konsept finnes ikke. Og humoren er veldig aggressiv. En galgenhumor, sier hun og smiler bredt.
Ali har nå bestemt seg for å slutte å kjempe mot «understrømmen av grums», samt prøve å kontrollere forestillingen om hvem hun er.
– Jeg vil veldig gjerne beskytte unge mennesker som har lyst til å gå ut og ta plass. Jeg har gått fra å si «stå på ditt» og «drit i dem», til å si «tenk deg nøye om», avslutter Sumaya Jirde Ali.
Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.