Det ble i går kjent at Anniken Huitfeldt blir Norges ambassadør i USA. Nå avsløres det at hun aldri søkte på stillingen. At hun allikevel ble utnevnt er et brudd på statsansattloven.
Sigmund Aas er en tidligere rådgiver for Utlendingsnemda, og visumattaché ved den norske ambassaden i Egypt. Han kjenner godt til offentlige spilleregler.
Aas utnyttet retten til innsyn i søkerprosessen. Det han oppdaget, etter en del mas, var sjokkerende. Hvis noen fortsatt blir sjokkert over hvordan politikere ignorerer lover, forskrifter og generelle prinsipper for god opptreden.
Han la ut sin rapport på Facebook for noen timer siden.
Jeg kan i dag avsløre at Anniken Huitfeldt aldri søkte på stillingen som ambassadør. Etter en lang prosess med innsynsbegjæringer i Utenriksdepartementet fikk jeg omsider innsyn i søkerlisten. Der står det fire navn, men ingen av dem er Anniken Huitfeldt.
Dette innebærer et brudd på statsansattloven, hvor det fremgår at den best kvalifiserte søkeren til en stilling skal få den. Kvalifikasjonsprinsippet er et bærende prinsipp for alle ansettelser i forvaltningen. Det er kun utdanning, arbeidserfaring og personlig egnethet som skal avgjøre hvem som får jobbe for skattebetalerne — ikke hvem du kjenner.
Aas forteller at Utenriksdepartementet strittet imot innsynsbegjæringen, og hevdet at søkerlisten var organintern, selv om det står klart i offentlighetsloven at søkerlister er offentlige.
Nå når jeg ber om innsyn i innholdsfortegnelsen over dokumentene i saken, så svarer de at det «ikke foreligger noen innholdsfortegnelse».
Ettersom alle moderne arkivsystemer lager innholdsfortegnelser automatisk, er dette noe Aas nekter å tro på. Enkeltdokumenter kan unntas offentligheten etter bestemte hjemler i loven, men aldri innholdsfortegnelsen.
Her er det helt åpenbart en «smoking gun». UD har informasjon som de ikke vil skal bli kjent.
Kanskje diplomatene i UD selv protesterte mot politisk inngripen i ansettelsen? Dette åpner for spørsmålet: Hvem instruerte diplomatene til å bryte loven?
Avgjørelsen er tatt: Anniken Huitfeldt blir ny USA-ambassadør
UDs kontrollenhet har ingen planer om å undersøke saken. De hevder at det er «en pågående innsynsprosess». Dette er et merkelig utsagn, siden de samtidig hevder at det ikke finnes noen innholdsfortegnelse, skriver Aas.
Utenriksminister Espen Barth Eide og Statsminister Jonas Gahr Støre har en del å svare for her. Dette bør Grunde Kreken Almeland og Stortingets kontroll og konstitusjonskomite undersøke nærmere.
Stadig flere borgere oppdager at det finnes ulike lover for Loke og Tor. Vanlige folk kan rammes hardt hvis de bryter fartsgrensen med noen kilometer, eller gjør noe feil med en byggesøknad.
Våre politikere spiller i en annen liga, hvor helt andre regler gjelder. Skandalene hoper seg opp rundt Støre-regjeringen.
Hvis et fotballag opptrer elendig i to sesonger, så får nesten alltid den ansvarlige manager sparken.
Jonas Gahr Støre har sittet som statsminister i godt over to år, og i den tiden har folk fått dårligere råd, krona har stupt i verdi, og nesten halve regjeringen har måtte tre av på grunn av juks og fanteri.
To statsråder sitter fortsatt i regjeringen til tross for grove brudd: Tonje Brenna brøt habilitetsreglene, og Ingvild Kjerkol leverte en masterbesvarelse overfylt av plagiat.
Huitfeldt måtte gå av da det ble oppdaget at hennes ektemann hadde handlet med aksjer i selskaper som var avhengig av regjeringens avgjørelser for sin økonomiske fremgang. «Straffen» var at hun ble tildelt en av de mest attraktive jobbene i norsk diplomati.
Det er kanskje på tide at manager Støre tar ansvar for lagets elendige prestasjoner?