Fra en militant russisk parade i Barentsburg på Svalbard den 9. mai 2023. Stillbilde: Alexander Teterin / VK.

Norge har suverenitet på Svalbard, det vil si at det er norske lover og regler som gjelder på hele øygruppa, inkludert Bjørnøya og Hopen. Dette er nedfelt i den over 100 år gamle Svalbard­traktaten fra 1920, og kom inn i norsk lov, Svalbard­loven, i 1925. Svalbard skal ikke militariseres. Andre lands innbyggere kan bosette seg der for å drive nærings­virksomhet. Mer enn 40 land har underskrevet Svalbard­traktaten, og Svalbard er utenfor Schengen- og EØS-området.

Ikke alle liker den norske suvereniteten på Svalbard. Det er noe murring, så traktaten er dessverre ikke boltet fast i fjell. Det gjelder for Norge å markere revir, spesielt overfor Russland, som gjerne skulle ha hatt mer å si i sine to bosettinger, Barentsburg og Pyramiden. Det er vanskelig for dem å akseptere at det er norske lover som gjelder der.

Det statlige, russiske kull­selskapet Trust Arktikugol utvinner kull i Barentsburg. Selskapet fikk ny leder i august 2022, Ildar Neverov, og han jobber meget aktivt for å markere det russiske nærværet på Svalbard på en for Norge provoserende måte. Det samme kan sies om den, også nye, russiske general­konsulen i Barentsburg, Andrei Chemerilo.

Svalbard­posten snakker med Sysselmester Lars Fause:

– Ble de gamle lederne skiftet ut siden de ikke var nok Putin-vennlige?

– Slike spørsmål er det ikke opp til meg å svare på, sier Fause.

NRK skriver 23. april 23:

«Den russiske general­konsulen i Barentsburg, Andrei Chemerilo, har tilknytning til den militære, russiske etter­retnings­tjenesten GRU.»

Chemerilo avviser dette. UD i Norge vil ikke kommentere det.

Russiske provokasjoner

31. juli 2022, den russiske marinens dag, provoserte general­konsul Chemerilo ved å organisere en symbolsk marine­parade ved Barentsburg. Paraden bestod av små båter pyntet med russiske marineflagg festet til mastene.

Ifølge departementet for Østen og Arktis (The ministry of The far East and Arctic) var det også en parade i den nedlagte gruvebyen Pyramiden. Tilskuere var en lokal innbygger og inter­nasjonale gjester («local inhabitant and inter­national guests»).

9. mai i fjor, russisk minnedag for seieren i 2. verdenskrig, organiserte Neverov en parade gjennom Barentsburg med diverse kjøretøy, russiske flagg og med enkelte deltakere kledd i militær­lignende uniformer. Et helikopter fløy lavt over paraden. For dette fikk helikopter­selskapet som Trust Arktikugol brukte, 50.000 kroner i bot etterpå.

Dette skjedde altså på norsk jord. The Barents Observer skriver samme dag:

Med diplomatbilen til den russiske generalkonsulen Andrei Chemerilo foran kjørte 9. mai-paraden gjennom den lille arktiske byen som hovedsakelig har russiske og ukrainske innbyggere.

I lufta var et Mi8 helikopter, og bak Chemerilos svarte Toyota landcruiser fulgte mer enn 50 kjøretøy, inkludert lastebiler, traktorer og snøscootere.

Minst ti av snøscooterne ble kjørt av menn i grønne klær som lignet militær­uniformer.

Og de aller fleste kjøretøyene var, som nevnt over, pyntet med russiske flagg, noen med ett, andre med to. Det ble en anselig flaggparade.

Se video.

En patriotisk konsert var også inkludert, med deltakere i militær­uniformer med St. Georg-båndet, et symbol som forbindes med russisk krigføring (se nedenfor).

Enda en provokasjon: I august i fjor ble det reist et gigantisk, 7 meter høyt ortodokst kors i spøkelses­byen Pyramiden uten at det var søkt om tillatelse til det. Ildar Neverov var fremst i rekka da biskop Iyakov velsignet den nedlagte gruvebyen med hellig vann og erklærte at russiske områder på Svalbard er hellig land.

12. august 2023 skrev The Barents Observer:

Da korset var reist, viet biskop Iyakov korset og kalte det etter St. Georg. Neppe en tilfeldighet siden korset er dekorert med det tofargede svarte og oransje båndet som symboliserer St. Georg. I våre dager er disse tofargede stripene et sterkt militært symbol og brukes til å markere aggressiv imperialisme og «Russkiy Mir» (russisk verden). Nesten alle våpen og kjøretøy som brukes i krigen i Ukraina er malt med svarte og oransje striper, ofte formet som en Z.

Se video.

Sysselmesteren vedtok at korset skulle fjernes, men Trust Arktikugol har klaget på vedtaket.

Neverov er aktiv på mange plan for å befeste Russlands tilstede­værelse på Svalbard. Han under­skriver samarbeids­avtaler med russiske forsknings- og under­visnings­institusjoner, han ønsker å få nytt liv til Pyramiden og grunnlegge et forsknings­senter der, og han har deltatt i mange seminarer og møter som omhandler Russlands rolle på Svalbard.

Hvordan forholder norske myndigheter seg til disse mer eller mindre skjulte provokasjonene?

Hvordan forholder norske statlige og lokale myndigheter seg til symbolske, russiske militær­parader på norsk jord og i norske farvann og til det faktum at Svalbard skal være demilitarisert område?

Ikke så mye blir lagt merke til av publikum, selv om noen grep er tatt for å markere norsk suverenitet.

Sysselmester Lars Fause har fem årlige kontaktmøter med Barentsburg, tre i vårhalvåret og to i høsthalvåret. Her møter han først og fremst general­direktør Ildar Neverov, men general­konsul Andrei Chemerilo er også med. Tidligere var det en kontordag i måneden, nå er det to. Annenhver uke er Syssel­mesteren til stede i Barentsburg med politi, russisk tolk og av og til samfunns­sikkerhets­rådgiver og representanter fra sykehuset.

Det bor ca. 400 russere i Barentsburg, som ligger 36 km fra Longyear­byen. Man bruker snøscooter, båt eller helikopter, for det er ingen veiforbindelse. 40 barn går på skolen. Svalbard­posten intervjuer Syssel­mesteren og skriver:

Det er flyforbud for russiske luftfartøy over norsk territorium, og de tradisjonelle charter­flyene fra Murmansk er borte. … Han poengterer at slikt som våpen­tillatelser og jakt­lisenser skal godkjennes av Syssel­mesteren. Norge har også 12 til 14 ulike tilsyn som nå regelmessig besøker Barentsburg, som planlagte kontroller eller uanmeldt. Arbeids­tilsynet, Mattilsynet, Tollvesenet, Bergmesteren og kommunikasjons­myndighetene er blant de som påser at russisk aktivitet skjer etter norsk standard.

«Vi har et veldig tydelig fotavtrykk i Barentsburg», sier Fause til Svalbard­posten i april -23. Og han gjentar det i desember 2023. Han understreker flere ganger hvor viktig det er å beholde ro og stabilitet på Svalbard.

PST er også til stede på Svalbard. «Vi har først og fremst en rådgivende og forebyggende funksjon», sier Jon Fitje Hoffmann, PSTs mann i Longyearbyen.

Møte i Moskva om situasjonen på Svalbard

Denne noe mer grundige oppfølgingen av Svalbard­traktaten og Svalbard­loven blir ikke så godt mottatt i Moskva. I første halvdel av februar i år var det et møte i Moskva om situasjonen på Svalbard. Både Svalbard­posten og The Barents Observer skriver om møtet.

Yuri Trutnev, ansvarlig politiker i departementet for Østen og Arktis, hevdet at russisk tilstede­værelse og rettigheter er under press på Svalbard, og at Russland ikke kommer til å vike ett skritt tilbake. Blant de mer enn 20 til stede på møtet var Ildar Neverov og guvernør i Murmansk, Andrei Chibis.

Flere media i Russland kom samtidig ut med artikler som uttrykte negative, delvis aggressive holdninger mot norske myndigheter. Men ingen konkrete trusler ble nevnt.

Budskapet var at Norge må etterkomme russiske krav på Svalbard og at fortsatt motstand kan ha alvorlige konsekvenser.

På bakgrunn av dette møtet og andre uttalelser fra russisk hold om at Norge ikke lenger betraktes som en vennlig nasjon, lyder uunngåelig Trumps angivelige ord i ørene:

Nei, jeg ville ikke beskyttet dere. Jeg ville faktisk oppfordret Russland til å gjøre hva f… de ville. Dere må betale. Dere må betale regningen deres. – Og pengene rant inn.

På tide å nå NATOs to-prosentsmål, kanskje?

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.