Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at krigen i Ukraina er en trussel mot hele Europa, og at 2024 må bli et vendepunkt. Samtidig kommer vår utenriksminister med nye signaler.
– Dette er Russlands krig mot en rettighetsbasert verdensorden, sier Zelenskyj fra scenen under sikkerhetskonferansen i München. (NTB)
Zelenskyj ble godt mottatt med stående applaus i München, der statsledere, regjeringssjefer og toppdiplomater fra alle verdenshjørner er samlet.
Det er åpenbart av interesse for Ukraina hvis han klarer å overtale store deler av Europa om at krigen i Ukraina egentlig er en krig mellom Russland og Europa. Zelenskyj leder et land i krig, og han er forpliktet til å skaffe soldatene så mye støtte som mulig. Spørsmålet er hvor langt de europeiske landene er villig til å strekke seg.
Den politiske viljen er stor, men det murres i økende grad blant deler av den europeiske befolkningen, som sliter med svekket kjøpekraft på grunn av høye energipriser, inflasjon, rentenivå og massemigrasjon.
Med massiv våpenstøtte fra USA, EU og andre vestlige land har Ukraina snart stått imot den russiske bjørnen i to lange og blodige år.
– Ukraina har holdt ut i 724 dager. Hadde vi trodd for to år siden at dette var mulig?
Zelenskyj gjør det helt klart at Ukraina trenger flere våpenleveranser.
– Dessverre, å holde Ukraina i en konstant mangel på våpen, særlig artillerigranater og langtrekkende kapasiteter, gjør at Russland kan tilpasse seg krigens nåværende intensitet, sa Zelenskyj.
– Ikke spør Ukraina om når krigen vil ta slutt. Spør heller hvorfor Russland er i stand til å fortsette.
Etter den mislykkede motoffensiven har situasjonen ved fronten vært fastlåst. I natt falt Avdijivka, det er den største endringen i krigens fronter siden russiske styrker tok Bakhmut i mai 2023.
Nye signaler?
Vår utenriksminister Espen Barth Eide sier at det pågår samtaler med Ukraina om hva som skal til for å få slutt på krigen.
Enkelte analytikere mener at Ukraina ikke har noen sjanse til å vinne mot den langt sterkere krigsmaskinen til Russland. Men det er ikke Eide enig i.
– Jeg tror ikke Ukraina taper. Men det å ikke tape er ikke det samme som full seier, sier han til NTB. (Bibiana Piene)
– Det er selvsagt opp til ukrainerne, men det er viktig å hjelpe dem til å tenke rundt det. Altså, hva som er godt nok for å erklære seier, og hva slags garantier vi da gir til det som kommer ut av det. Det er ikke en jobb vi kan gjøre for dem, det må ukrainerne gjøre, men vi kan være med i samtalene om dette.
Her antyder altså Bart Eide at Ukraina kanskje må akseptere tap av noen av de okkuperte områdene. Dette har Zelenskyj blankt avvist gjentatte ganger, ifølge den ukrainske presidenten er kun en full seier akseptabelt. Dette inkluderer gjenerobring av Krim.