Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på sikkerhetskonferansen i München. Foto: Javad Parsa / NTB

Regjeringen vil legge frem en langtidsplan for de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Støre-regjeringen har fått har kritikk for halvhjertet satsing på Forsvaret, i en tid der det er krig i Europa og mange advarer mot økte trusler også for vårt land.

Fra forsvarseksperter påpekes det at Norges forsvar mangler «det meste», både når det gjelder spesifikt utstyr og kanskje særlig når det gjelder volum/omfang.

Dette er et resultat av at flere regjeringer, også borgerlige, har forsømt å sikre en forsvarlig utvikling av Forsvaret.

Man har hatt så mye annet å tenke på, som grønne satsninger til lands og til vanns, stadig mer i bistand verden rundt osv.

Eksempelvis har Norge i årevis latt være å oppfylle Natos mål om å avsette minst 2 prosent av BNP til forsvaret. Dette til tross for at nettopp Norge kanskje er det landet i Europa som har de beste økonomiske forutsetningene både for å innfri og å overgå et slikt temmelig beskjedent mål.

Statsminister Støre har lenge snakket om at man «tar dette på alvor» osv., slik han etter hvert er blitt kjent for  å uttrykke seg om det meste.

Men nå kommer han ifølge NTB på banen med konkrete løfter om det som skal være en merkbart økt satsning på Forsvaret. Nå mener han det åpenbart.

– Norge har behov for å styrke forsvaret sitt. Vi har styrket det med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå må vi gjøre et større grep for flere år framover, sier Støre til NTB.

Akkurat påstanden om 40-prosent økning så langt, vil imidlertid være temmelig omstridt blant andre partier.

Støre slapp selv nyheten om den kommende satsningen under sikkerhetskonferansen i München.

NTB-Bibiana Piene melder om saken.

Den nye langtidsplanen kan ventes på denne siden av sommeren, ifølge Støre. Den skal gjelde fra 2025 til 2028. Mange vil spørre hvorfor man må vente til 2025 med å sette i gang. Mye av det som skal gjøres, burde vært gjort for lengst, hevdes det ofte.

Nye grep

Grepene regjeringen nå vil ta, har ikke vært gjort tidligere, sier Støre.

– Men nå er det nødvendig. Og så skal det gjøres på en veldig grundig måte, slik at det vi setter av fra fellesskapets ressurser, virkelig går til kapasiteter og til å styrke den reelle forsvarsevnen.

– Penger er viktig, men det er pengene koblet med det vi trenger, som er den store oppgaven, påpeker han.

Tidligere denne uka la Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) frem sin forsvarsanalyse.

Den konkluderer med at Forsvaret lider under en rekke mangler og svakheter, blant annet at Norge ikke har et godt nok luftvern og mangler evne til antiubåtkrigføring.

I tillegg skorter det på sikker kommunikasjon, langtrekkende ild mot landmål og militært personell med nok erfaring.

Det har lenge vært kjent at Norge også har lite av ammunisjon til det meste av våpen som finnes i Forsvaret, fra jagerfly og marinefartøy til den vanlige soldats håndvåpen. Slikt tar tid å skaffe, og koster mye penger.

Håper på bredt forlik

Regjeringen håper nå på et bredt forlik i Stortinget om langtidsplanen, lik enigheten man fikk rundt Nansen-programmet med femårig støtte til Ukraina.

– Vi har prosesser med Stortinget nå der vi prøver å få en felles virkelighetsforståelse om hva utfordringene er, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

– Mange er jo opptatt av at vi må skaffe oss nye kapasiteter, som fregatter og luftvern. Men det er også viktig å få formidlet og få forståelse for at det er en god del gap og mangler når det gjelder det forsvaret vi allerede har. Vi må bruke ganske mye penger på å få grunnmuren i orden, sier han.

Sum ukjent

Hvor store bevilgninger det kan bli snakk om, vil verken Støre eller Gram kommentere foreløpig.

– Vi jobber fortsatt med planen. Men det må mange milliarder til bare for å fylle det gapet jeg snakker om, sier Gram.

– Og så kommer det nye investeringer på toppen? spør NTB.

– Ja, vi har jo behov for det.

Regjeringen holder også kortene tett til brystet om bevilgningene til Forsvaret blir jekket opp når revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai.

– Hvis dere får gjennom det dere ønsker, hvor nær kommer Norge da Natos toprosentmål?

– Vi har sagt at vi skal nå det innen 2026. Men vi ligger jo litt foran skjema, sier Gram.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.