Iran var til tross for sanksjonene, i stand til å transportere ut olje for 2,8 milliarder dollar i 2023 ved hjelp av forsikringer i et amerikansk selskap, viser en undersøkelse publisert av New York Times 16. februar.

Kunne forhindret salget

En ansvarsforsikring tegnet i det New York-baserte selskapet American Club gjorde det mulig å sette inn 27 tankskip i transport av olje fra Iran.  

Tankskip er avhengig av ansvarsforsikring for å kunne anløpe internasjonale havner. Det amerikanske finansdepartement kunne ha blokkert salget av denne oljen ved å kreve at American Club tilbakekalte forsikringen for tankskipene. 

Departementet svarte ikke på spørsmål fra New York Times om det var kjent med at skipene hadde transportert iransk olje mens de var forsikret av American Club.

New York Times identifisere forsendelsene ved hjelp av sporingsdata fra TankerTrackers, SynMax og Pole Star.

Skjuler posisjonen

Tankskipene eies av stråselskaper, er eldre enn vanlig og bruker «spoofing» for å skjule sin posisjon.

– Det er umulig for oss å vite nøyaktig hva hvert enkelt skip gjør, hvor det seiler, hva det frakter og hvem som eier det. Vi vil tro at myndighetene har større ressurser til å følge opp dette, sier en talsmann for American Club.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.