Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter overfor NTB at Norge og Ukraina vil underskrive en sikkerhetsavtale.
Dette melder NTB-Bibiana Piene og André Lorentsen.
Støre sier at denne sikkerhetsavtalen skal være i havn i løpet av noen uker. Det er i bunn og grunn Ukrainas sikkerhet som er poenget.
Zelenskyj har nylig signert sikkerhetsavtaler med Storbritannia, Frankrike og Tyskland.
– Det er jo de store landene, G7-landene, som lager de mest omfattende sikkerhetsavtalene av naturlige årsaker, sier Støre til NTB.
– Men de nordiske landene hver for seg vil også inngå avtaler, over noe tid. Målet er å inngå en avtale som bekrefter Norges støtte til Ukrainas selvstendighet og rett til å forsvare seg selv, sier statsministeren.
– Det sies at det vil være samtaler på bakrommene om å hjelpe ukrainerne til å tenke fram en løsning som kan få slutt på krigen. Er du med i slike samtaler?
– Jeg tror prinsippet om at det blir ingen fred for Ukraina uten Ukraina, er veldig viktig. Det er Ukraina som er blitt angrepet, som har fått okkupert deler av sitt land siden 2014, sier Støre.
– De aller fleste kriger ender jo ved et eller annet forhandlingsbord. Men det er avgjørende at Ukraina er i førersetet på det, understreker statsministeren.
Det er vel tvilsomt om Ukraina kan innta noen plass i et førersete uten massiv støtte fra EU og USA. Det er også mulig å stille spørsmål om hvorfor dette kalles en sikkerhetsavtale.
Det er vanskelig å se hvordan Ukraina skal sørge for Europas sikkerhet. Det dreier seg vel egentlig om en avtale som sikrer Ukraina videre militær støtte. Det kan man selvsagt mene er en riktig beslutning, slik mange nordmenn gjør. Men det er ikke norsk, men ukrainsk sikkerhet som er motivasjonen.
Stoltenberg: Viktige avtaler
Natos generalsekretær sier at disse avtalene bringer Ukraina nærmere et medlemsskap i Nato. Dette blir neppe godt mottatt i Kreml.
– Denne type avtaler bringer Ukraina nærmere Nato, fordi stadig flere Nato-land lager bilaterale sikkerhetsavtaler med Ukraina.
– Vi er også blitt enige om å opprette et eget senter for å trene og bringe det ukrainske forsvaret nærmere Nato-standarder. Senteret skal opprettes i Polen. Så det er mange tiltak nå som bidrar til å bevege Ukraina nærmere medlemskap, sier han.
Stoltenberg får spørsmål om vi beveger oss mot et nytt våpenkappløp.
– Vi ser jo at det nå produseres mer våpen både i Russland og også i Nato-land. Men det er nødvendig, fordi vi kan ikke tillate at Russland vinner i Ukraina.
Det ble nylig kjent at Norge skulle øke sin våpenproduksjon kraftig, uten at disse våpnene ser ut til å styrke Forsvarets stridsevne.
Les også: