Uten å nevne navn advarte USAs visepresident Kamala Harris fredag mot økende isolasjonisme og autoritære holdninger i USA og gjorde det klart at USA ikke vil svikte Ukraina.
Det var under en tale på sikkerhetskonferansen i München at Harris forsvarte Biden-administrasjonens respons på globale utfordringer, særlig når det gjelder USAs støtte til Ukraina, skriver NTB-AFP.
Harris gjorde det klart at USA fortsatt vil støtte demokrati, multilateralisme og folkeretten. Hun hevdet samtidig at når USA har isolert seg tidligere, så har dette ført til en økning av «utfordringer og trusler».
Dog var truslene USA sto overfor i Trumps presidentperiode langt mer håndterbare enn i dag. USA ble ikke involvert i en eneste ny krig, og russerne krysset ikke en eneste grense. Men dette nevner hverken Harris eller NTB.
– Nå er det likevel noen i USA som ikke er enige. De mener det er i det amerikanske folks beste interesse å isolere oss fra verden, gi blaffen i felles holdninger blant nasjonene, omfavne diktatorer og droppe forpliktelser overfor våre allierte, sa hun.
– La meg si det veldig klart: Et slikt syn på verden er farlig, destabiliserende og nærsynt, sa hun uten å nevne tidligere president Donald Trump ved navn.
– Et slikt syn ville svekke amerikansk og global stabilitet og undergrave global velferd. Derfor avviser president Biden og jeg slike holdninger, sa hun.
Harris’ tale var krydret med åpen kritikk av Trump og hans allierte, blant annet på bakgrunn av at de hittil har hindret at Kongressen vedtar ny militær støtte til Ukraina, og av Trumps utsagn om at han ikke ville forsvare allierte i Europa som ikke «betaler for seg» i Nato.
Det er vel heller de allierte Nato-landene som ikke viser vilje til å oppfylle sine forpliktelser. Trump angriper dem som ikke oppfyller målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, og dette er noe samtlige land har skrevet under på.
Når det gjelder støtten til Ukraina, har Republikanerne kun krevd at Biden-regimet også sier seg villig til å beskytte USAs egne grenser. Men det er uaktuelt for Biden & co., som tydeligvis ønsker at så mange migranter som mulig skal flomme inn over grensen.
En støttepakke til Ukraina, Israel og Taiwan er godkjent i Senatet, etter at minoritetsleder Mitch McConnell (R) klarte å få med seg nok overløpere til å stemme ja. Men fortsatt må pakken godkjennes av Representantenes hus.