Miele, den familieeide tyske produsenten av husholdningsmaskiner og -apparater, planlegger å redusere antallet ansatte i Tyskland med hele 2700.
Deler av produksjonen flyttes til utlandet i det største jobbkuttet i selskapets 125-årige historie, skriver Die Welt.
Miele, som er et av mange kjente symboler på solid tysk industri, er ikke det eneste selskapet i bransjen som har problemer, opplyser den tyske avisen.
Bakgrunnen for jobbkuttet er at selskapet må spare 500 millioner euro i tiden frem til 2026. Noe kan oppnås ved å redusere materialkostnadene, men det er likevel ingen vei utenom å kutte eller flytte et antall ansatte som tilsvarer mer enn ti prosent av selskapets arbeidere.
Årsaken til Mieles økonomiske problemer er blant annet redusert etterspørsel som har resultert i ni prosent mindre omsetning, og økte energikostnader – og dette forventes ikke å gå over:
«Det vi for tiden opplever, er ikke en forbigående konjunkturnedgang i økonomien, men snarere en varig forandring i rammebetingelser som er relevante for oss, og som vi må tilpasse oss», skriver selskapsledelsen rundt de to aksjonærene Markus Miele og Reinhard Zinkann i en intern meddelelse til de ansatte.
Produksjonen av vaskemaskiner forventes å bli flyttet fra hovedkvarteret i Gütersloh i Nordrhein-Westfalen til Ksawerów i Polen i en trinnvis prosess som skal fullføres innen 2027.
Marie-Christine Ostermann, som leder et forbund av tyske familiebedrifter, reagerer på jobbkuttet hos Miele ved å kritisere den tyske regjeringens næringspolitikk, som etter hennes oppfatning svekker Tysklands konkurranseevne og truer det stabilitetsankeret som familiebedriftene tradisjonelt har vært.
Blant kravene fra hennes forbund er lavere skatt og mindre byråkrati, sier Ostermann til Die Welt.
Miele-saken viser at Tyskland avindustrialiseres, mens næringsminister Robert Habeck sitter hjelpeløs og ser på, skriver økonomen og sjefredaktøren i The European, Oliver Stock, i det tyske nyhetsmagasinet Focus.
Overfor Handelsblatt anfører Markus Miele den høye strømprisen som et stort handikap for Tysklands konkurranseevne. – Strømprisen må reduseres betydelig for alle, fastslår han.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.