Christian Bloom er en av Norges mest anerkjente avistegnere og illustratører. Han har møtt fagbladet Journalisten til en samtale om kunstig intelligens (KI).
KI gjør seg nå gjeldende i stadig flere deler av samfunnet, og påvirker allerede arbeidsmarkedet.
«Mange i musikkbransjen» vil miste jobben på grunn av kunstig intelligens
Bloom er bekymret for at faget hans regelrett skal forsvinne når mediene nå i større og større grad tar i bruk kunstig intelligens for å illustrere saker.
Inntil videre er det ikke de mest etablerte avistegnerjobbene som er mest utsatt, mener han. Det er de kjedelige jobbene, de man er nødt til å gjøre for å få så mye erfaring at man blir en god og etablert tegner. Det er de som nå forsvinner.
Han sier seg bekymret for etterveksten, de som skal holde det gamle faget ved like. Hvorfor utdanne illustratører hvis faget ikke lenger er levedyktig?
Frykten, sier Bloom, er at all kunnskapen som har bygd seg opp over hundrevis av år blir overført til de som eier algoritmene og solgt tilbake som en abonnementstjeneste for innholdsprodusenter. At illustrasjonsfaget blir redusert til et par folk som sitter og genererer det media trenger av bilder.
«De aller fleste bryr seg ikke, og det som finnes av menneskelig touch kommer til å drukne i flommen av KI-generert content. Det vil alltid finnes tegnere, og det kommer alltid til å være de som går på utstillinger og kjøper originaltegninger, men det blir en nisjegreie bare noen få kan leve av», sier han til Journalisten.no.
Bloom fortsetter: «Når oppdragene forsvinner er det ikke lenger et levebrød, men en hobby. I beste fall et kunsthåndverk for spesielt interesserte».
Han er ikke overbevist om at KI er kommet for å bli, slik mange mener.
«Dette er ikke skjebnebestemt, det er faktisk noen firmaer som har laget disse greiene og sendt det ut i en verden som ikke engang har bedt om det. Og halvannet år etter så er det liksom ingen vei utenom?»
Han tror ikke at kunstig intelligens vil bli regulert nok, fordi det ikke er nok vilje bak.
Bloom er redd for at den allerede tynnslitte tilliten hos leserne, hos folket, vil forsvinne. Han kaller KI en «sukra pille».
«Det er sikkert kjekt for noen, og spesielt da de som ikke har lyst til å betale oss fagarbeidere til å gjøre jobben. Vi nærmer oss oppløpssiden for illustrasjonsfaget nå, og jeg vet ikke hvor mange år til jeg kan drive med det jeg gjør», sier han.
Han fortsetter:
«Det vil utradere hele mitt yrke og mulighetene jeg har til å leve av det».
Kommer Christian Bloom selv til å ta kunstig intelligens (KI) i bruk som verktøy?
«Nei. Mye av jobben min er å koke ting ned til enkle visuelle metaforer, og prøving og feiling er en viktig del av prosessen. KI er en snarvei rundt den delen av jobben der de gode idéene kan dukke opp».
Han utdyper:
«Visuelt ser jeg heller ingen grunn til å bruke det. Jeg kan tegne, og de begrensningene jeg har er en del av uttrykket. Så langt er KI trent opp på stjålet materiale, så i beste fall genererer jeg bare noe som ligner på det en annen stakkar har brukt livet sitt på å utvikle. Jeg synes det er illojalt mot hele fagfeltet å ta det i bruk».
Forskere spår om kunstig intelligens: «Jeg tror ikke eksamen vil finnes om fem år»
Kunstig generell intelligens som er dyktigere enn mennesker er snart her, erklærer Mark Zuckerberg
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!