Asylsøkere venter på å bli registrert ved et asylsenter i Berlin den 25. september 2023. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

I den tyske delstaten Thüringen har to distrikter begynt å gi asylsøkere betalingskort som kun kan brukes lokalt, istedenfor kontanter til å dekke levekostnader.

I distriktet eller landkretsen Greiz sørøst i Thüringen planlegger lokalmyndighetene å utstede betalingskort som er ladet opp med et visst beløp, til 740 asylsøkere i slutten av januar, melder Focus. Kunngjøringen, som sies å «skille klinten fra hveten» blant asylsøkerne, har allerede fått de første 14 av dem til å forlate distriktet, opplyser det tyske nyhetsmagasinet.

Samme fenomen gjør seg gjeldende i distriktet Eichsfeld nordvest i delstaten, som var en del av Øst-Tyskland frem til gjenforeningen i 1990. Der begynte de å dele ut betalingskort ved årsskiftet.

Thomas Dreiling, som er leder på asylfeltet i landkretsen, sier til Mitteldeutscher Rundfunk (MDR): «Familier fra Serbia og Nord-Makedonia har tatt dette til etterretning og reflektert over saken: ‘Jeg vil ikke være i Tyskland lenger. Jeg vil ha cash, men nå får jeg ikke det lenger. Nå pakker jeg sammen, bryter opp herfra og drar frivillig hjem igjen’.»

Nyordningen har også fått asylsøkere til å søke arbeid for å skaffe seg kontanter, opplyser lokalmyndigheten i Eichsfeld.

Nå ønsker også Thüringen-distriktet Saale-Orla å kopiere ordningen fra februar, og det samme er distriktet Ortenaukreis i delstaten Baden-Württemberg i ferd med å gjøre.

I landkretsen Saale-Orla har dette en politisk signalvirkning i disse dager. Den nye distriktsadministratoren skal velges i en avgjørende valgrunde på søndag, og AfD har en god sjanse til å utnevne ham – ikke minst fordi partiet er opptatt av temaet asylmisbruk.

Tyske politikere har den senere tiden uttrykt bekymring for at Tyskland tiltrekker seg asylsøkere fordi landet tilbyr dem gunstige økonomiske betingelser.

Forbundsregjeringen og delstatsregjeringene ble da også i november enige om å innføre ordningen med betalingskort, som normalt er ladet med 300–400 euro og krever personlig oppmøte en gang i måneden, i håp om at det kan gjøre Tyskland mindre attraktivt, slik erfaringene fra Thüringen tyder på.

Spørsmålet er hvor raskt ordningen i praksis vil bre om seg. I Nordrhein-Westfalen, som er Tysklands folkerikeste delstat, er saken fremdeles gjenstand for «politisk koordinering», skriver Focus.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.