EU krever at Israel retter seg etter den internasjonale domstolens pålegg om å følge folkeretten og tillate forsyninger til Gaza og sørge for at soldatene ikke begår folkemord. EU blåser seg opp, men domstolen ga ikke kritikerne av Israel det medhold de forventet. Espen Barth Eide er helt på linje med EU, og også han vil tukte Israel.
– Ordre gitt av Den internasjonale domstolen er bindende for partene, og de må rette seg etter dem. Den europeiske union forventer at de blir gjennomført fullt ut, umiddelbart og effektivt, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen fredag.
Det varer nok ikke lenge før det kommer krav om sanksjoner. Men EU har ikke så mye å gå på. Domstolen ville ikke utrede om Israel har begått folkemord.
Sør-Afrika ville at ICJ skulle kreve at Israel umiddelbart stanser angrepene i Gaza mens saken behandles, men dette kravet ble ikke etterkommet.
I stedet krever ICJ at Israel gjør alt de kan for å hindre folkemord mot palestinerne i Gaza. De må blant annet sørge for at israelske soldater ikke begår folkemord og straffe dem som oppfordrer til folkemord.
Domstolen ber i tillegg Hamas legge ned våpnene og frigi alle gisler.
Avgjørelsen var m.a.o. en halv seier for Israel.
Men Hamas triumferer likevel.
Fra palestinsk side blir kjennelsen mottatt med glede.
– Vi oppfordrer alle stater til å sørge for at de grepene ICJ har beordret, implementeres av alle land, deriblant av Israel, sier utenriksminister Riyad al-Maliki.
Hamas-toppen Sami Abu Zuhri mener kjennelsen er viktig og «bidrar til å isolere Israel og avsløre deres forbrytelser.» (NTB)
Under Espen Barth Eides ledelse har Norge gått i spissen blant vestlige land i kritikken av Israel. Eide tyner ICJ-vedtaket for hva det er verd.
– Det er viktig og tydelig at domstolen har sagt at Israel er folkerettslig forpliktet til å begrense maktbruken mer i tråd med den humanitære folkeretten, sier Espen Barth Eide (Ap) til NTB.
– De har fortsatt lov til å bekjempe en terrororganisasjon, men de må ta et helt annet hensyn for å unngå sivile tap, sier utenriksministeren videre.
Han påpeker at avgjørelsen i Haag ikke bare krever demping av maktbruken og at mer humanitær hjelp slipper inn til den krigsherjede Gaza-stripen.
Eide begynner nærmest å diktere betingelsene for Israels administrasjon av Gaza. Det smaker av overformynderi.
– De må også avstå fra blokade og andre tiltak som ødelegger sivilbefolkningens liv mer indirekte, sier han og trekker fram innskrenkninger i tilgang til vann, mat, medisiner og forsyninger.
I tillegg til endringer i den militære innsatsen og den humanitære situasjonen, forventer Eide at det blir slutt på dehumaniserende uttalelser fra sentrale israelske myndighetspersoner.
Eide griper inn i israelsk innenrikspolitikk når han krever «slutt på dehumaniserende uttalelser». Hamas har oppført seg bestialsk, og Eide vrir det til at israelske politikere har kalt dem dyr og monstre. Har han empati med Hamas-krigerne som voldtok og drepte?
– Dette er utsagn som at man kjemper mot dyr, eller at alle i Gaza har ansvar, fordi flertallet en gang stemte på Hamas. Også den israelske dommeren i ICJ stemte med flertallet om at slike oppfordringer må ta slutt.
Eide håper at flere land samler seg mot Israel. Han etterlyser ikke en samlet politikk overfor Hamas.
I tillegg til israelske tiltak, som landet er pålagt å rapportere om, tror Eide også at avgjørelsen fra Haag vil føre til at flere land i Europa blir tydeligere i sin språkbruk overfor Israel.
– Europeiske land legger stor vekt på internasjonale domstoler. Det gjør vi også, og vi mener disse domstolene er til for å brukes, sier utenriksministeren. Han avslutter med å minne om at fredagens beslutning er folkerettslig bindende, ikke et synspunkt. (NTB)
«Domstoler er til for å brukes …». Eide antyder at han vil ha et ris bak speilet i tilfelle Israel ikke bøyer seg.