Presset ble for sterkt. Torsdag kveld kunngjorde Owe Ingemann Waltherzøe at han trekker seg som leder for INP. Motsetningene i partiet foregikk for åpen scene og var i ferd med å rive ledelsen i filler.

I en e-post til NTB opplyser Waltherzøe at avgjørelsen om å trekke seg er tatt særlig på bakgrunn av en pressemelding fra landsstyret 20. januar. I pressemeldingen uttrykte 19 regionale og sentrale tillitsvalgte, inkludert begge nestledere, sin mistillit.

Partiets første nestleder Joar Nesse overtar som fungerende partileder i INP. Det bekrefter andre nestleder Finn Arne Follestad overfor NRK. (NTB)

Waltherzøe har to ganger denne uken vært gjest i Politisk kvarter og gjort en merkelig figur. Han har ikke villet innrømme at det er noe i kritikken av hans lederstil. På toppen av det hele nektet han for at partiet har et legitimt landsstyre.

Klassekampen og Dagbladet har hatt tilgang til interne e-poster, og de har kastet et lite flatterende lys over partiets indre liv.

INPs generalsekretær Ole Martin Martinsen har stått i spissen for opprøret. Konfliktnivået har nådd det punktet at Martinsen sonderer mulighetene for å splitte partiet, skrev Klassekampen torsdag.

Avisen skriver at Martinsen i hemmelighet har kontaktet Folkets parti, tidligere Folkeaksjonen mot Bompenger, og tilbudt å ta med store deler av dagens INP over til dem.

– Særlig hovedtyngden av velgere i Rogland og Vestland, hvor INP står sterkt, vil følge et «nytt» parti», skriver Martinsen i e-posten.

Onsdag kveld hadde sentralstyret i INP et møte der e-posten til Martinsen var på agendaen, skriver NRK. Der ble Martinsen informert om at han ikke hadde styrets tillit. Styret ønsker å avsette ham, og de vedtok å frata ham medlemskapet.

Martinsen avviser at han har vært illojal overfor partiet og sier til kringkasteren at målet med e-posten han sendte til Folkets Parti, var å få kastet Waltherzøe som partileder, samt å gi INP en ny kurs.

Martinsen understreker at han ikke har noen planer om å gi seg som generalsekretær i INP. (NTB)

INP har på kort tid vokst og kommet over sperregrensen. Partiet kunne faktisk blitt tungen på vektskålen i Stortinget ved neste valg. Men da må man kunne bilegge stridighetene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.