Berit Brunvand er medlem i Høyre og tidligere ordfører i Randaberg. Nå ber hun Erna Solberg om å trekke seg som partileder. Brunvand mener Solberg er i ferd med å miste støtte blant partiets medlemmer.
Bakgrunn er selvsagt aksjehandlene som Solberg ektemann Sindre Finnes har bedrevet. I et debattinnlegg i Stavanger Aftenblad fremmer Brunvand sine argumenter.
Da nyheten sprakk om at ektemannen hadde drevet med utstrakt aksjehandel mens hun var statsminister, trodde jeg basert på mitt inntrykk av henne, at hun umiddelbart ville trekke seg som leder for Høyre.
Dette skjedde ikke. Solberg innrømmet at hun burde sjekket ektemannens aksjespekulasjon bedre, og sier hun tar ansvar.
Men hun er ikke villig til å ta de naturlige konsekvenser av dette og trekke seg.
Dette har skuffet meg sterkt, og jeg kommer ikke til å stemme Høyre ved neste valg dersom Erna fortsetter som leder.
Solbergs argument var at det var sterk støtte i Høyre for at hun skulle fortsette. Det var heller ingen aktuelle kandidater til å ta over som leder. Men konklusjonen kom etter et møte med Høyres ledelse, hvor også Solberg deltok.
Jeg betviler sterkt at dette er representativt for Høyres velgere.
Måling: Flertall i det norske folk ønsker at Erna Solberg trekker seg
Bruvand skriver selv at hun er en godt voksen dame, Faktisk fyller hun 85 år akkurat i dag. Hun var Randabergs første kvinnelige ordfører, og følger fortsatt med på politikk. Nylig deltok hun på et møte i lokallaget. Der tok hun opp Solberg-saken, og fikk et helt annet inntrykk.
De hadde selvsagt diskutert saken lokalt, og flertallet mente at Solberg burde trekke seg.
Uten å dra denne uformelle meningskartleggingen for langt, tror jeg det er langt større uenighet i Høyre om Erna Solberg bør fortsette enn det en kan få inntrykk av fra intervjuer med henne.
Det finnes flere utmerkede lederkandidater i Høyre, mener 85-åringen. Brunvand tror Solbergs sterke posisjon i partiets øverste kretser fører til at andre potensielle ledere vegrer seg for å ta opp kampen. Selv det å bare foreslå et lederskifte medfører risiko.
Brunvand tolker det slik at Høyre-politikere kan føle «frykt for å pådra seg kritikk og således svekke sine muligheter ved neste korsvei».
Solbergs manglende vilje til å ta konsekvensene og trekke seg svekker det norske folks tillit til politikerne, mener Brunvand.
De fleste av oss liker ikke politikere som synes å klamre seg til posisjoner og ikke tar konsekvensene av sine handlinger.
Høyre burde være et parti som sto for å ta personlig ansvar uten å skylde på andre, mener hun. Dette er meget aktuelt i dagens politiske situasjon.
Gratulerer med dagen, Berit Brunvand!