Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen tror karrierejag får flere til å jukse seg til en mastergrad.
– Disse sakene peker på noe større: mastersyken, tanken om at hvis du skal komme deg noen vei i samfunnet, må du ha en mastergrad, sier han til Klassekampen.
To av regjeringens medlemmer har de siste dagene fått sine masteroppgaver løftet fram fra arkivene – med negativt fortegn. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har begge måttet forholde seg til klare anklager om plagiat etter avsløringer i E24 og VG.
Borch trakk seg fra ministerposten sist fredag. Kjerkol har på sin side avvist at oppgaven fra 2021, som hun skrev sammen med en medstudent, inneholder fusk, men har nå fått problemer etter at VG har funnet enda flere tekstlikheter i hennes masteroppgave.
Likhetene skyldtes ikke plagiat, men at oppgaven brukte samme metode som andre oppgaver, hevdet hun på Dagsrevyen lørdag. I skrivende stund vurderer Nord universitet anklagene mot Kjerkol.
Et plagiat av et plagiat av et plagiat av et plagiat av et plagiat
Thomas Hylland Eriksen er opptatt av hva slike saker forteller oss om utviklingen i samfunnet, hvor vektleggingen av teoretisk kunnskap blir større og større på bekostning av praktisk kunnskap.
– Om du leser en artikkel om en innvandrer som klarer seg bra, er det aldri en taxisjåfør eller en rørlegger, men en person med høy utdanning og gode karakterer som løftes fram. I vårt likhetsfokuserte samfunn burde dét være en kilde til bekymring, sier Eriksen.
Han mener den samme utviklingen er synlig i politikken.
– Tidligere var det status for en Ap-politiker å ha erfaring fra industrien og fra «gølvet». Det samme gjaldt Sp, det talte positivt å ha erfaring fra landbruk og ha skitt under neglene, påpeker han.
Thomas Hylland Eriksen tror plagiater må forstås i lys av studentenes motivasjon.
– Mange tar ikke utdanning av intellektuell lidenskap, men av reint strategiske årsaker. Du skjønner ikke hva Foucault skriver, men du skjønner at det ser bra ut å sitere Foucault, sier Eriksen, og legger til:
– Dette bør få oss til å tenke noen tanker om samfunnet vårt og hvor vi er på vei.