Over hele Vesten forsøker venstresiden å stanse dreiningen mot høyre ved å spille på nazismen. I Tyskland har hundretusener demonstrert denne uken mot AfD fordi et par rådgivere var med på et møte der man diskuterte hjemsending av ikke-assimilerbare innvandrere.

Men store deler av establishment ønsker å forby AfD. Da faller de for de samme metodene som de anklager AfD for: udemokratiske metoder.

Rundt 35.000 mennesker demonstrerte lørdag i den tyske finanshovedstaden under parolen «Forsvar demokratiet – Frankfurt mot AfD».

Et lignende antall møtte opp i Hannover lenger nord. De fremmøtte bar på plakater med budskap som «Ut med naziene!».

Det var også demonstrasjoner i Braunschweig, Erfurt, Dortmund, Karlsruhe, Nürnberg, Kassel og flere andre byer, skriver nyhetsbyrået DPA.

«Aldri mer er nå!»

«Fascisme er ikke et alternativ» og «Aldri mer er nå!» var blant slagordene.

Det har vært lignende protester rundt om i Tyskland hver dag den siste uka.

I helgen var det til sammen varslet demonstrasjoner mot ytre høyre i rundt 100 byer, deriblant i Berlin søndag.

Ikke bare politikere, men også kirker og Bundesliga-trenere har oppfordret folk til å vise sin motstand mot AfD.

At CSU-leder Markus Söder for noen dager siden foreslo å innføre yrkesforbud i det offentlige for AfD-medlemmer, er sjokkerende. CSU ligger lengst til høyre på establishmentskalaen. Når et slikt parti leker med yrkesforbud, er det fare på ferde. Söder er med på å legitimere kreftene på venstresiden som vil forby AfD.

Foreslår yrkesforbud for AfD-medlemmer i offentlig tjeneste

Under den røde terror på 1970-tallet innførte forbundsregjeringen yrkesforbud for mennesker som ikke viste lojalitet til forfatningen. F.eks. kunne ikke revolusjonære være lærere. I dag er det den alternative høyresiden som har inntatt samme rolle.

Retur

Venstresiden forsøker å undertrykke normal politisk diskusjon ved å kalle demografiske endringer alle kan se med sine egne øyne for «konspirasjonsteorier».

Planer om å sende migranter i retur, sammenlignes med nazistenes jødedeportasjoner. Her legger man opp til hysteri.

Trump legger ikke skjul på at han vil starte et massivt deportasjonsprogram hvis han blir valgt. Progressive medier drar allerede sammenligningen med Nazi-Tyskland.

Protestbølgen ble utløst av et nyhetsoppslag i Correctiv 10. januar. Her ble det avslørt at AfD-medlemmer i et møte med ekstremister har diskutert deportasjon av innvandrere og «ikke-assimilerte» borgere. Blant dem som deltok på møtet i Potsdam i november, var Martin Sellner, lederen for Østerrikes identitære bevegelse.

Bevegelsen forfekter konspirasjonsteorien om «den store utskiftningen». Den hevder det finnes en hemmelig plan fra ikke-hvite migranter om å erstatte Europas «innfødte» hvite befolkning.

AfD er ikke ufølsom for kritikk. De etablerte partiene fra venstre til høyre er unisone i fordømmelsen av diskusjonen om repatriering. Det er ikke så rart. Et slikt skifte ville innebære at de må stå til ansvar for innvandringspolitikken de siste 50 år.

AfD har bekreftet at deres medlemmer var til stede på møtet, men partiet benekter at de støtter «remigrasjonsprosjektet» som Sellner står i spissen for.

Ledende politikere som statsminister Olaf Scholz har likevel reagert kraftig. Sosialdemokraten sier enhver plan om å kaste ut innvandrere eller andre statsborgere, er «et angrep på vårt demokrati, og derfor et angrep på oss alle».

Scholz, som selv deltok i en demonstrasjon forrige helg, har bedt alle om å ta et standpunkt for solidaritet, toleranse og et demokratisk Tyskland.

Men det spørs om ikke toget er gått. Establishment klarer ikke stanse kritikken av sin egen politikk. Det mest interessante er at den tidligere sjefen for det tyske PST, Hans-Georg Maaßen, har bestemt seg for å bryte ut av CDU og starte et eget parti.

På den andre siden har du Sahra Wagenknecht, som har brutt ut av die Linke. Det politiske landskapet i Tyskland er i bevegelse.

Også Friedrich Merz, lederen for det kristenkonservative opposisjonspartiet CDU, applauderer demonstrantene.

– Det er veldig oppmuntrende at tusenvis av mennesker demonstrerer fredelig mot høyreekstremisme, skrev han på X/Twitter.

På det omtalte møtet i Potsdam var ifølge Correctiv også to medlemmer av Werteunion, som er CDUs ytterste høyre-fraksjon.

Werteunions leder Hans-Georg Maaßen sa lørdag at fraksjonen har bestemt seg for å bryte ut av CDU og danne et eget parti.

AfD er Tysklands nest største parti, likevel leker eliten med tanken på å forby partiet. Og det kommer ingen bekymringsmeldinger fra EU om demokratiet. Den bekymringen er reservert Ungarn og tidligere Polen.

Alternativ for Tyskland ble grunnlagt som et euroskeptisk parti i 2013, og kom første gang inn i nasjonalforsamlingen Bundestag i 2017. Ved forrige valg i 2021 fikk partiet 10,3 prosent.

I fjor sommer vant AfD for første gang et ordfører- og kommunevalg – som første ytre høyreparti i Tyskland siden nazistene styrte landet. I de påfølgende valgene i Bayern og Hessen ble AfD nest størst parti i begge de to delstatene i vest.

På mange måter har establishmentpartiene kastet hansken overfor velgerne.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.