Oslo tingrett slår fast at tillatelsene til tre norske oljeprosjekter var ugyldige fordi staten innvilget dem uten at regjeringen hadde utredet konsekvensene for klimaet i tråd med en tidligere høyesterettsdom.
Domstolens kjennelse kommer etter at Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte Energidepartementet for å ha gitt ulovlig tillatelse til prosjektene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil, og retten har gitt de to organisasjonene medhold på alle punkter, skriver VG.
Staten dømmes til å betale en erstatning og saksomkostninger for 3.260.000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.
Klimaaktivistene fant rettslig grunnlag for sitt søksmål i en tidligere høyesterettsdom:
Bakgrunnen for dommen er at Høyesterett i 2020 bestemte at regjeringen må undersøke hvilke konsekvenser utslippene fra olje og gass vil få for klima, før de gir tillatelse til å utvinne nye oljefunn. Det har ikke regjeringen gjort.
Historikken i saken viser hvordan staten snubler i egne klimaben når klimaideologien får fotfeste i statsmaktene.
Regjeringen har naturligvis ingen mulighet til å undersøke konsekvensene for klimaet av et norsk oljeprosjekt, men må i det minste late som og innhente et bortforklarende bestillingsverk av en undersøkelse for at alt skal være formelt i orden. Hva annet har man Rystad for?
Aktivistene forventer naturlig nok at dommen får umiddelbare konsekvenser:
– Er det rimelig å forvente at staten vil stanse produksjon og utbygging dersom de anker saken?
– Vi regner med at staten følger opp en usedvanlig god og grundig dom fra tingretten.
Fosen-saken har imidlertid knesatt det prinsippet at regjeringen selv avgjør hvilke rettsavgjørelser den respekterer, og her står inntekter fra mange hundre millioner fat olje på spill.
De rødgrønne er ikke uventet glade for dommen.
– Dette er en historisk jubeldag i norsk klimakamp! Hurra for Greenpeace og Natur og Ungdom som med dette har bevist at norsk oljepolitikk er ulovlig, sier partileder i Miljøpartiet de Grønne (MdG), Arild Hermstad.
SVs Lars Haltbrekken istemmer:
– Tiden hvor regjeringen kan fortsette sin klimafiendtlige oljeaktivitet er forbi. Nå kan ikke regjeringen lenger drive tut og kjør i oljepolitikken, uten å ta hensyn til klimaet, sier Haltbrekken.
Mens «det grønne skiftet» blir stadig mer skadeskutt ute i Europa, uten noen gang å ha gjort seg gjeldende utenfor Vesten, dundrer det norske klimatoget ufortrødent videre. For en oljeproduserende nasjon blir det kinkig.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.